23 / 12 / 2024

2023'e kadar 13 milyon konut yapılacak!

2023'e kadar 13 milyon konut yapılacak!

Hükümetin, yeni ekonomi programında iki alanda büyük nitelik dönüşümü öngörülüyor. Daha sağlam evler ve daha kaliteli ihracat hedefi ile yola çıkıldı. 13 milyon konut yapılacak, ihracatta ise teknolojinin payı yüzde 15'e çıkarılacak...



Hükümetin, yeni ekonomi programında iki alanda büyük nitelik dönüşümü öngörülüyor. Daha sağlam evler ve daha kaliteli ihracat hedefi ile yola çıkıldı. 13 milyon konut yapılacak, ihracatta ise teknolojinin payı yüzde 15'e çıkarılacak.


62'nci Hükümet'in yeni ekonomi programında Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine geniş yer ayrıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı programda, 2002'de 36 milyar dolar olan ihracat hacminin 2013'te 152 milyar dolara ulaştığı anımsatıldı. İhracat yapısındaki dönüşümle birlikte bilgiye dayalı, yüksek teknolojili, yüksek katma değerli malların üretimi teşvik edilecek. Bu yolla ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4'lerde olan payı 15'e çıkarılacak. Üretimin ve ihracatın artırılması için uygun finansman çalışmaları sürecek. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya dayalı ürünlerinin payının artırılmasına yönelik çalışma ve destekler hız kazanacak. 


TL KULLANIMI ARTACAK 


Türk Lirası'nın dış ticaretteki kullanımı artırılacak. Yeni yatırımlar ve imalat sanayisinde yaşanacak dönüşümlerle 2023'te 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar da hizmet ihracatı hedefine ulaşılacak. Mal ihracatında ana hedef 2023 yılında dünya ihracatından yüzde 1.5 pay almak. İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla yenilikçiliğe, Ar-Ge'ye dayalı katma değeri yüksek markalı ürün ile hizmetlerin üretim ve pazarlama süreçleri desteklenecek. Hedefe ulaşmak için üretim stratejisi de ihracat odaklı eksene oturtulacak. 


MARKA ŞEHİRLER ÖN PLANDA


Yeni Türkiye'nin ekonomik hamlesinde inşaat büyük yer tutuyor. Bu süreçte 400 milyar dolarlık kentsel dönüşümle yeni Türkiye'de marka şehirler ön plana çıkacak. Avrupa'daki gibi bina yapısı dikeyden yataya dönüştürülecek, tarihi yapılar restore edilecek, kendi konutunu yapana destek verilecek, yoksul ev sahibi olacak, gecekondu kalmayacak. 


KIRSAL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR 

Türkiye'de 6.5 milyon konut elden geçirilirken, 2023 vizyonu kapsamında 13 milyon yeni konut yapılacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), fiyat ve nüfus artışının yüksek olduğu İstanbul gibi kentlere yoğunlaşacak. Davutoğlu'nun açıkladığı 62'nci Hükümet Programı'na göre kentsel dönüşüm ve ihracat hamlesi "sürdürülebilir kalkınmanın" en önemli ayağını oluşturuyor. Toplu konut uygulamalarının kapsamı genişletilirken, kentsel dönüşümün yanı sıra yöresel dokuyu, kimliği de yansıtan kırsal dönüşüm çalışmaları başlatılacak. Şehirleri güzelleştirmek, gecekondu bölgelerini ıslah etmek için yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacak. 


KONUTTA ÖNCELİK YOKSUL AİLENİN


Çarpık kentleşme ve deprem gibi afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılacak. Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. Dönüşüm ve yenileme projeleriyle tarihi veya geleneksel kent merkezlerinin, özgün kimliği korunarak yeniden canlandırılacak. TOKİ'de öncelikle nüfus artışının hızlı, konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirlerde bu gruptakilerin temel konut ihtiyacına verilecek. Kalkınmada öncelikli bölgelerde sosyal konut üretimine ağırlık verilecek.


100 BİN GECEKONDU DÖNÜŞTÜRÜLECEK


AK Parti iktidarı döneminde yaklaşık 100 bin konutluk gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme uygulaması başlatıldı. Bunların yaklaşık 56 bini de tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Yine 2003-2014 döneminde TOKİ'nin yapımına başladığı 625 bin konuttan 480 bini tamamlandı. Hiçbir geliri olmayan yoksul ailelere 100-350 lira taksitle, 10-20 yıl vadelerle sosyal konutlar inşa edildi. Kentsel dönüşümle sadece konut değil, okul, spor salonu, yurt, pansiyon, hastane, cami, kütüphane, engelsiz yaşam merkezi gibi sosyal donatılarla mahalleler inşa edildi.



Sabah 


Geri Dön