Turizm

2023'te 13 otel konkordatoya gitti, 24 otel de icralık oldu!

Geride kalan 2023 yılını turizm sektörü çoğu açıdan pozitif tamamlarken, ekonomide yaşanan sıkıntılar sebebiyle 13 otel konkordatoya gitti, 24 otel de icralık oldu. İşte detaylar...

Ülke genelinde artış gösteren konkordato ilanları turizmde özellikle konaklama tesislerinde de yaşandı. Benzer şekilde  ülkenin her yerinde her tür ve sınıftan konaklama tesisleri farklı sebeplerle icralık duruma geldi. 

İcralık olan konaklama tesisi sayısı bir önceki seneye göre, yarıya düşmekle birlikte her ay iki tesis icralık oldu. 2023'te toplam 24 konaklama tesisinin icralık olduğu açıklandı. Bu sayı 2022 yılında 42 şeklinde belirtilmişti. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; icralık olan otel sayısı 2020'de 98 ile zirveyi görmüştü. 

KonkordatKonkordatotakipcom’un Basın İlan Kurumu istatistiklerinden derlediği verilere göre, 2023 senesinde konkordatoya giden konaklama işletmesi de 13 olarak açıklandı. 

2019 YILINDA ZİRVEYİ GÖRDÜ 

2018-2023 yılları arasında toplam 307 otelin konkordatoya gittiği açıklandı. Konkordatoya giden otel sayısı 2019'da 111 ile zirveyi gördü. 

İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki konkordato fırtınasından sonra 2023 yılında bu alanda hareketlenme yaşandı. 

Sektör temsilcileri ortalama konkordato sürecinin yaklaşık 3 milyon Türk Lirası seviyesinde bir bedeli olduğuna dikkat çekerken, bu yüksek maliyetin pek çok firma için caydırıcı olduğunu, çoğu firmanın bu yükün altına girmek yerine şirket kapanışı, tasfiye, tabela değişikliği gibi alternatiflere yöneldiğinin altını çiziyor. 

Konkordato sürecine giren bir şirketin kendisi korumaya aldığı ifade edilirken, şirketin alacaklıları konumundaki firmalar için de zorlu bir süreç oluyor.  

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a açıklamalarda bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Türkiye’deki otellerin yüzde 90’ının bankalar tarafından ipotekli olduğuna vurgu yaptı. 

Karcılıoğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Bu otellerin çoğuna tanınan ‘vefa’ süresi doldu. Burada iflas olmaz, banka direkt el koyup icradan satar. Biz konaklama sektörünün yaklaşık 10 milyar dolar borcu olduğunu öngörüyoruz ve işler çok kötü, bu borçların çoğu ödenemiyor. Bakanlık hala pembe tablolar çiziyor ancak işler o kadar iyiyse bu borçlar neden artıyor diye konuşan yok" ifadelerine yer verdi. 

Turizm ekonomisi araştırmacısı Erol Karabulut da "TÜİK’e göre en düşük kazancın olduğu sektör turizm sektörü. Madem işler bu kadar iyi, neden turizm çalışanları para kazanamadı bu yıl?" sorusunu yöneltti.

Singapur'da konut satışları son 15 yılın en düşük seviyesinde!

TOKİ Körfez İlimtepe'de son dakika müjdesi: 1.3 milyar TL'ye inşa edilecek! Sözleşme imzalandı! 

Canlı altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata, gremse altın ne kadar? 15 Ocak 2024 altın fiyatları