12 / 05 / 2024

2023’te dolar kurunda patlama yaşanacak mı?

2023’te dolar kurunda patlama yaşanacak mı?

Yeni yıla sayılı günler kala kafalardaki soru, uzun süredir 18 TL’ler civarında seyreden kurda yeni yılda bir patlama yaşanıp yaşanmayacağı. Bu soruya ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu ilginç bir yanıt verdi.



Üstelik 2023’te seçim dönemine girileceği için işlerin daha da  zorlaşacağını iddia eden Ağaoğlu “Belki kenar süsleri ile işi bir süre götürebiliriz. Biraz da dişimizi sıkarak götürürüz. Hadi seçime kadar taşıdık diyelim, seçimden sonra çıkacak manzaranın ne olduğunu gerçekten bugünden kestirmek zor.” diye konuştu.

“2022’de kuru bu seviyelerde tutabilmek için elimizde tüm kaynakları seferber ettik” diyen Ağaoğlu, Önümüzdeki yıl neyi kullanacağız da aylık 10 milyar dolar cari açık vereceğiz?” dedi.

2023’te dolar kurunda patlama yaşanacak mı?

Türkiye’nin bu amaçla 65- 70 milyar dolar civarında Kur Korumalı Mevduat ile 40 -45 milyar dolar civarında ihracat bedelini kullandığını, ilaveten 20 -25 milyar dolar civarında net hata noksan fonlaması yaptığını savunan Ağaoğlu, “Bu hesabı yaptığımızda yaklaşık 115-120 milyar dolar civarında bir kaynak kullanıldı” diye konuştu. Önümüzdeki sene 120 milyar dolar, aylık 10 milyar dolar cari açığa geliyor. “Fonlamak problem değilse açık verebiliriz” gibi ilkel şehir efsanesine de hemen bir atıf yapayım. Hayır önce fonlarız sonra cari açık oluşur. Bunu ya borçlanmayla ya da akreditifle yaparız, ikisi için de kredibilite lazım. Şimdi bu kredilerin azaldığı bir ortamda bahsetmiş olduğun ihracatçının geliri, kur nedeniyle görece olarak sabitken buna karşılık gideri, maliyeti artıyor ise siz o işi yapmaya devam eder misiniz?

Elinde dolar olanlar acil baksın! Dolar 7 gün sonra tam bu kadar olacak! Treni kaçıran pişman olacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön