29 / 04 / 2024

2023'te ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmedi, en önemli sorun kira ve aidatlar oldu!

2023'te ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmedi, en önemli sorun kira ve aidatlar oldu!

Son dönemlerde tartışılan en önemli konular arasında başı ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar çekti. İşte konu ile ilgili detaylar...



Son dönemlerde tartışılan en önemli konular arasında bulunan ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar 2023'ün de ana maddeleri arasındaydı.

KİRA VE DEPOZİTO

AVİTA Çalışan Destek Programı 2023 Değerlendirme Raporu’nda paylaşılan detaylara göre çalışanların ve aile bireylerinin en çok danışmanlık hizmeti aldığı 2. konu olan Mevzuat Danışmanlığı oranı yüzde 28 şeklinde gerçekleşti. Danışanların özellikle mevzuat danışmanlarıyla paylaştığı sorunlar arasında şu konu başlıkları öne çıktı: Kira bedellerindeki artış, kiralık alanın tahliyesi, depozito bedeli, kiracının kirayı vaktinde ödememesi, mülkün tadilata girmesi, vb...

Yeni Akit'te yer alan habere göre özellikle enflasyonun yüksek seyretmesi son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira anlaşmazlıklarını da içinden çıkılmaz bir hale getirirken hükümet yüzde 25'lik kira artışı sınırlaması gelmişti. Uygulanan bu sınır da kiracı ile ev sahibinin arasını düzeltmedi. Artan şikayetlerle birlikte adliyelerin iş yükü de artmıştı

2023 te ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmedi, en önemli sorun kira ve aidatlar oldu!

2023'TE EN ÇOK FAHİŞ KİRA ŞİKAYET EDİLMİŞTİ

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin, satın aldıkları ürün ve hizmete dair yaşadıkları mağduriyeti gidermek için 61 ildeki tüketici birliklerine bu yıl 11 bin civarında şikayet yaptığını kaydetti. 

Neşet Gündüz, tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmete dair yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla 61 kentteki tüketici birliklerine gerçekleştirdiği başvuru sayısının, önceki senelere göre arttığını söyledi. 

2023'te Türkiye genelinde tüketici birliğine yaklaşık 11 bin şikayette bulunulduğunu söyleyen Gündüz, şikayetlerin yüzde 70'inin ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar, gıda güvenliği ile fiyatı, mesafeli satış ve kargo hizmetindeki mağduriyeti kapsadığını dile getirdi.

EN ÇOK ŞİKAYET FAHİŞ KİRALAR İÇİN YAPILMIŞTI

Gündüz, 2023'te tüketicilerden gelen en çok şikayetin, fahiş fiyat artışı olduğuna dikkati çekerek, "Fiyat artışından dolayı 1976 şikayet yapıldı. Sonrasında gıda fiyatları hakkında şikayet aldık. Raf ile kasa fiyatı arasındaki fark, stokçuluk ile fiyat artışı konularında 1922 şikayet aldık" dedi.

Kentsel dönüşümden kaynaklı tüketici endişeleri ve müteahhitler hakkında şikayetler arttığını belirten Gündüz, "Kentsel dönüşüm konusunda 815 şikayet yapıldı. Ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarından kaynaklı tahliye taahhütnamesine yönelik 713 şikayet birliklerimize ulaştı. İnternet ortamında yapılan alışverişten kaynaklı 677 şikayet yapıldı" diye ifade etti.

 

Bina Tamamlama Sigortası tanıtıldı! Yarım kalan binalar sigorta sayesinde tamamlanacak!

Yüz binlerce deprem konutu 150'den fazla sektörü hareketlendirdi!

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!


Geri Dön