29 / 04 / 2024

2023'te İzmir'de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs'ta yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

2023'te İzmir'de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs'ta yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

İzmir'de 2023 yılı kira fiyatlarında yüzde 119 oranında bir yükseliş oldu. Mayıs ayında da yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor. İşte ayrıntılar...



Konut değerleme platformu Endeksa verilerine göre; İzmir'de 2023 yılı kira fiyatlarında yüzde 119 oranında bir yükseliş yaşanırken; Bergama ilçesinin şehrin Aralık ayı kira yükseliş şampiyonu olduğu belirlendi. 

Endeksa tarafından açıklanan rakamlara göre, şehirde güncel ortalama konut kira fiyatı 15 bin 926 Türk Lirası ve birim metrekare kira fiyatı ise 145 Türk Lirası oldu. 

2023 te İzmir de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs ta yüzde 40 a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulundu ve İzmir'de metropol alanlarda konut yetersizliği olması sebebiyle, ayrıca yeterli üretim de olması sebebiyle kiralarda daha fazla yükseliş olduğunun altını çizdi. 

Rıdvan Akgün, metropol dışında kalanilçelerdeki konut kiralarında yüzde 80 ile 130 arasında yükseliş olduğunu belirtti ve İzmir'in merek ilçelerinde ise yeni konutlar inşa edilmediği sürece, o bölgelerin cazibe noktası olduğu için talep patlaması yaşandığını dile getirdi. 

Akgün, Bergama'nın zam şampiyonu olduğunu yineledi ve bu bölgede yeni konut üretilmediği için mevcut konut üzerinde bir talep patlaması olduğunu söyledi. 

2023 te İzmir de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs ta yüzde 40 a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

Kiralık evlerde yüksek fiyatların olmasında, yeni evlerin olmamasının  ve mevcut konutların talepleri karşılamaması gibi etkelenlerin olduğuna vurgu yapan Rıdvan Akgün, "Evlenip, yeni konut kuranlar, evi kentsel dönüşüme girenler oluyor. Ayrıca göçmenlerinde gelmesiyle beraber artan konut talebi kira oranlarını artıyor. 2024 yılında ise bu talep patlaması sürecek" dedi. 

Mayıs ayından itibaren kira bedellerinde yüzde 30 ile yüzde 40 oranında yükseliş olacağına ilişkin öngörüleri olduğunun altını çizen Akgün, "Yaz ayına girerken artacak olan taleplerin yanı sıra kentsel dönüşüm kararları ile mevcut konutların yıkılması da bu talebin artmasında etkili olacak. Konut üretimi yapılması gerekiyor. Konutlar yapılana kadar da geçici çözümlere ihtiyaç bulunuyor. Uygun görülen alanlarda alt yapısı hazırlanarak konteyner konutların yapılması, barınma sorununu çözebilir" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

Türkiye'den 2023 yılında çok konut satın alan 20 ülke açıklandı...

Kentsel dönüşümün çözümü için 3 ana başlık! Nasıl yapılmalı, hangi sorunlar çözülmeli?

İzmir Karabağlar planları askıya çıkarıldı! 607 hektarlık alanda kritik ayrıntı!


Geri Dön