28 / 04 / 2024

2023'te tapu masrafı kaç TL oldu? Ev ve arazi tapu masraflarına ne kadar zam geldi?

2023'te tapu masrafı kaç TL oldu? Ev ve arazi tapu masraflarına ne kadar zam geldi?

Yeni yılda her şeye  olduğu gibi devlet dairelerinde gerçekleşen tapu, emlak vergisi, harç işlemleri de zamları olarak alınmaya başlandı. Tapuya giden, mülk aldığına sevinemeden masrafıyla yüzleşecek çünkü tapuda yapılan işleme bağlı olarak ödenecek tutar 2 ile 4 kat oranında artış gösterdi.



 

 

Peki yeni yılda tapuya aldığı gayrimenkulün tapu işlemini yapmaya giden ne kadar ödeyecek? 2023 yılı ev ve arazi tapu gideri ne kadar? Tapu masraflarına ne kadar zam geldi? Masrafı kaç TL oldu? İşte detaylar…

Tapu işlemlerinde fiyatlar ilden ile farklılık gösteriyor.  Değerleme oranı geçen yıl yüzde 122,93 olarak uygulanırken, döner  sermaye ücretleri konusunda her yıl yeniden değerleme oranları belirleniyor. Bu bedel, 233 TL'den 519  Türk lirasına çıktı.

YÜZDE 61,5  ZAMLANDI

Tapu işlemlerinde alınan  tüm ücretler arttı. Buna göre, 2023 yılında emlak vergisi yüzde 61,465 oranında zamlı hesaplanıyor.

İTO Meclis üyesi ve Emlak Danışmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni yılda tapu işlemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, il ve ilçelerin yöresel katsayılarında farklılık bulunduğunu söyledi.

 2023 te tapu masrafı kaç TL oldu? Ev ve arazi tapu masraflarına ne kadar zam geldi?

Mülkün bulunduğu yerin ekonomik durumuna, nüfusuna, gelişmişlik düzeyine, işlem hacmi ve taşınmazların fiyatına bakılarak, bu bedeller 0,50-2,50 arasında farklılık gösteriyor. 2022’de  satışta alınan 582,50 TL’lik döner sermaye ücreti, bu yıl ise 1.298,5 TL olarak  tespit edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön