Emlak Sözlüğü

2024 Tapu masrafları ne kadar? Tapu harcı nasıl hesaplanır?

2024 senesinde herhangi bir gayrimenkulün alım satımında ödenmesi gereken tapu masraflarının ne kadar olduğu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Buna göre, tapu masrafları ya da tapu harcı, herhangi bir gayrimenkulün alım ya da satım işlemlerinde ödenmesi gereken bir masraftır. 

Tapu masrafı sadece bir kez ödenir ve miktar, gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Öte yandan, sıra tapu harcı döner sermaye hizmet bedeli de yine bu işlemler sırasında ödenir. 2024 senesi için tapu harcı döner sermaye bedeli 822 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Fakat bu bedel, işlemin yapıldığı tapu müdürlüklerine göre değişmektedir. Bu da demek oluyor ki, tapu harcı döner sermaye bedeli alım – satım yapılan il ve ilçelere göre değişebiliyor.

Yöresel katsayı olarak belirtilen bu uygulamada şehirlerin katsayıları farklılık göstermektedir. Katsayı ile döner sermaye hizmet bedeli çarpılır ve ödenecek olan miktar bu formül ile hesaplanır. Örnek olarak; İstanbul’un katsayısını ele alalım. 2,5 olan katsayı, 822 Türk Lirası ile çarpılır. Bunun neticesinde 2.055 TL’lik bir ödeme yapılması gerektiği ortaya çıkar. Bu sadece tapu harcı döner sermaye bedelidir.

TAPU HARCINI KİMLER ÖDER?

Tapu harcının kim tarafından ödeneceği, ilk kez alım ya da satım yapacak olan kişilerin en çok araştırdığı sorular arasında bulunuyor. Tapu harcının kim tarafından ödeneceği genel olarak alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma ile belirlenir. Eğer iki taraf arasında ortak bir karara varılamaz ise yasalar gereğinde ödeme, her iki taraf arasında eşit bir şekilde pay edilir. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin yüzde ikisi olmak üzere, toplamda yüzde dört olarak uygulanır. Ödeme yapacak olan kişi ise vergi dairesine giderek ödeme işlemini de yapılmaktadır.

TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?

Tapu masraflarının nasıl hesaplanacağı hem alıcılar hem de satıcılar tarafından merak ediliyor. Tapu harcını hesaplamak için alıcı ya da satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış–satış fiyatı üzerinden işlemler yapılmaktadır. Hesaplama doğrultusunda hem alıcı hem de satıcı, alış–satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının yüzde iki kadar, toplamda yüzde dördü olacak şekilde harç öder. Bu doğrultuda tapuda alış – satış değeri 1.000,000 TL olarak beyan edile bir gayrimenkul için yüzde dört oranı üzerinden toplamda 40 bin lira harç ödenmesi gerekir. Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişir. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulur ise aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı 40 bin lira tapu harcını karşılar.

TAPU MASRAFLARI SORGULAMA ADIMLARI NELERDİR?

milligazete.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Tapu harcının nasıl hesaplandığı, kim tarafından ödenmesi gerektiği ve anlaşma sağlanamaz ise nasıl bir prosedürün devreye girdiğinin yanı sıra tapu masraflarının sorgulanma adımlarının neler olduğu da alım – satım yapacak olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu aşamada takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;

Tapu harcı sorgulama işlemleri e-devlet platformu üzerinden yapılmaktadır. Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme sayfası üzerinden işlemler yapılabilmektedir.

İlgili adrese giriş yaptıktan sonra ekranda yer alan ‘e-tahsilat seri numarası’ başlıklı alana seri numarası girilmelidir. Ardından ‘sorgula’ butonuna basılarak işlemler yapılır. Ekrana gelen tabloda belirtilen alanlara kişisel bilgilerin girişmesi ve ardından ‘giriş’ işleminin yapılması gerekir Bu işlem ile birlikte tapu harcı masrafları, ödeme bilgileri ve tutar bilgisi görüntülenebilir

Tapu ve Kadastro'da yeni dönem! 

Tapu sahipleri için son 4 gün! Ödemeyenler yandı!

Tapuda 2 milyar dolarlık kaçak! 30 milyon TL'lik daire 5 milyon TL gösteriliyor!

Tapu mu? Eğitim mi? Uzmanı açıkladı!