30 / 06 / 2024

Tapuda 2 milyar dolarlık kaçak! 30 milyon TL'lik daire 5 milyon TL gösteriliyor!

Tapuda 2 milyar dolarlık kaçak! 30 milyon TL'lik daire 5 milyon TL gösteriliyor!

Yaptığı açıklamada kayıt dışılığın piyasanın en büyük ‘karın ağrısı’ olduğunu dile getiren Mars International Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, “Tapu harcı ödememek için 30 milyon TL'lik daireyi halen 5 milyon lira gösteriyorlar" dedi.



Uluslararası gayrimenkul grubu Mars International’ın Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarında maliyetler nedeniyle radikal bir düşüş beklemediğini, faizlerin düşüşe geçmesi ile mevcut fiyatların yükseleceğini dile getirerek, alım için en doğru zamanın ‘bugün’ olduğunu söyledi.


"GAYRİMENKUL ŞU ANDA ALINIR"

Yaptığı açıklamada sektörde yüksek faizlerden kaynaklı bir durgunluk olduğunu dile getiren Uluslararası gayrimenkul grubu Mars International’ın Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, “Gayrimenkul şu anda alınır. Çünkü faizlerin düştüğü dönemlerde fiyatlar da adım adım artmaya başlar. Yüzde 200’e ulaşan zamlar yapılır. Dolar bazlı ülke genelinde düşüşler olabilir fakat fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

'KİRACILARIN YÜZDE 40'LIK KISMI EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALIR'

Türkiye gazetesinden Önder Çelik imzalı habere göre Ekim'den itibaren konut satış rakamlarının artmaya başlayacağını kaydeden Hakan Bucak, kiralarda yüzde 25’lik sınırın kaldırılmasıyla pek çok kira tespit davası oluşacağını dile getirdi.

Hakan Bucak açıklamasında “Kiracıların yüzde 30-40’lık kısmı evini terk etmek zorunda kalabilir” dedi. Hakan Bucak yaptığı açıklamada 2. ve 3. konutlara ciddi bir vergi getirilirse, kira sistemindeki sıkıntılar da sürerse piyasaya bir anda aşırı sayıda stok geleceğini kaydederek, fiyatlarda ise en fazla yüzde 10-15 düşüş olacağını söyledi.

Tapuda 2 milyar dolarlık kaçak! 30 milyon TL lik daire 5 milyon TL gösteriliyor!

Açıklamasında alındıktan 5 sene sonra satılan bir konutta vergi olmamasının doğru bir hak olduğuna değinen Hakan Bucak, söz konusu bu durumun ABD’de 10 sene olduğunu, beklenen düzenlemede sürenin değiştirilebileceğini fakat hep vergi verilmesi diye bir şeyin olmaması gerektiğini söyledi. 

Kayıt dışılığın piyasanın en büyük karın ağrısı olduğunu kaydeden Hakan Bucak, şunları dile getirdi: 5 sene tutmasına rağmen tapu harcı ödememek için 30 milyon TL'lik daireyi hâlen 5 milyon TL gösteriyorlar. Bizim yaptığımız hesaplara göre net kayıtlı olsa her şey, yalnızca tapu dairesinin kasasına ortalama 2 milyar dolar ekstradan para giriyor. Bu yalnızca yıllık tapu harcına etkisi. Bizim önerimiz ise değerleme şartı getirilmesi. Siz 30 milyona satabilirsiniz konutunuzu Ben devlet olarak, teminat amaçlı değerleme yaparım. 50 milyon TL çıkar, 50 milyon TL üzerinden vergimi alırım. Sen istiyorsan 10 milyon TL'ye devret, istiyorsan 100 milyon TL'ye  devret.

TÜRKLERİN YURT DIŞINDAKİ ALIMI BU SENE YABANCIYI GEÇER

Yabancı alımlardaki akışın; deprem, şeffaflık, insan kaynağı problemleri sebebiyle bozulduğunu kaydeden Hakan Bucak, “Dubai’de bütün datayı paylaşıyor devlet. Her şey teknolojiye bağlı. Eğer ülkemizde bu şeffaflık olmazsa giderek körelecek piyasa. Dubai şeffaf olmasının karşılığıyla gayrimenkulden senede 100 milyar dolar kazanıyor. Bize 3,5 milyar dolar geliyor. Fakat 2,8 milyar dolarlık da Türkler dışarıdan konut alıyor. Size kalıyor 700 milyon dolar. Bu sene Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı yabancı alımını geçer” diye konuştu.

Hakan Bucak ayrıca açıklamasında yabancıya satışın üç kentte yoğunlaştığını, bölgelere göre vatandaşlık limiti önerisinde bulundu.

Yaptığı tahminler tek tek çıkan ünlü SGK Uzmanı şimdi de emekli zammı için beklediği rakamı telaffuz etti!

Altın ve gümüşte son dakika! Buz kestiren rakamlar tek tek açıklandı: Bu yıl bitmeden...

TOKİ'den 22 yılda 1 milyon 365 bin 610 konut!


Geri Dön