22 / 11 / 2024
fuzul

25 soruda Avrasya Tüneli!

25 soruda Avrasya Tüneli!

Avrasya Tüneli'nde ilk geçişi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi makam aracıyla yapacak. Peki, tünel halka ne zaman açılacak? Avrasya Tüneli'nden hangi araçlar geçebilecek? İşte 25 soruda Avrasya Tüneli..




Avrasya Tüneli, "İki kıta arasındaki hızlı ve konforlu yolculuk için modern çözüm.", "Asya ve Avrupa'yı ilk kez deniz tabanı altından karayollarıyla bağlayan geleceğin projesi.", "Dünya başkenti İstanbul'u geleceğe taşıyacak ulaşım teknolojisi." olarak nitelendiriliyor.


Sona doğru yaklaşılan Avrasya Tüneli'nde ilk geçişi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi makam aracıyla yapacak. Peki, tünel halka ne zaman açılacak? Avrasya Tüneli'nden hangi araçlar geçebilecek? Ücretleri ne olacak, gibi tüm sorularınızın yanıtını sizler için derledik.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nde ilk geçişi yaptı!


1. Avrasya Tüneli nedir?

Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'dir. Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek.


2. Avrasya Tüneli ne zaman başladı?

30 Haziran 2008 ihale tarihli Avrasya Tüneli'nin temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atıldı.


25 soruda Avrasya Tüneli!


3. Avrasya Tüneli'nin maliyeti nedir?

Avrasya Tüneli Projesi, 285 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları tutarında özkaynak, 960 milyon Amerikan Doları tutarında kredi kullanılarak, toplam 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları yatırıma sahip.


25 soruda Avrasya Tüneli!


4. Avrasya Tüneli'ni hangi firmalar yapıyor?

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.(ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağıdır. Yapı Merkezi, 50 yıllık deneyimi ve birikimiyle evrensel düzeyde öncü projeleri hayata geçiren Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen inşaat firmalarındandır. SK E&C ise Güney Kore'nin üçüncü büyük iş grubu olan ve dünyanın en büyük şirketlerini belirleyen 2012 Fortune Global 500 listesinde 65. sırada yer alan SK Group'un inşaat ve mühendislik koludur. Yapı Merkezi ve SK E&C, dünyanın farklı bölgelerinde çok başarılı altyapı ve ulaşım yatırımları gerçekleştirdi. İki şirketin global deneyimi, Avrasya Tüneli’ne güç katıyor.


5. Avrasya Tüneli nerede? 

Kazlıçeşme-Göztepe güzargahında,  Marmaray  projesinin 1,8 kilometre güneyinde yer alıyor.


25 soruda Avrasya Tüneli!


6. Avrasya Tüneli'nin uzunluğu nedir?

Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek. 


25 soruda Avrasya Tüneli!


7. Avrasya Tüneli kaç şerit?

Avrupa yakasındaki toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak. Anadolu yakasında ise yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.


8. Avrasya Tüneli kaç katlı?

İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğundaki tünel iki katlı olarak planlandı.


25 soruda Avrasya Tüneli!


9. Avrasya Tüneli güzergah ve bağlantı yolları nelerdir?

Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak olan Avrasya Tüneli Projesi, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı. Proje üç bölümden oluşuyor:


Avrupa yakası

Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak.


Boğaz geçişi

İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak. 


Anadolu yakası

Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.


25 soruda Avrasya Tüneli!


10. Proje için neden bu güzergâh seçildi?

İstanbul Üniversitesi tarafından 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına hazırlanan Ulaşım Master Plan Çalışması bulgularına dayanılarak, 2003 yılında yeni Boğaz geçişi için ön fizibilite çalışması yapıldı. Buna göre, yeni bir köprü inşasının önemli çevresel zorlukların yanı sıra planlama ve tasarım güçlüklerine yol açacağı sonucuna varılarak bir karayolu tüneli yapılması tavsiye edildi. 2005 yılında ise tünel geçişinin güzergâh seçeneklerini inceleyen bir fizibilite çalışması gerçekleştirildi. Bu fizibilite çalışmasının ardından bugünkü güzergâh, şu üç ana nedenden dolayı tercih edildi:


Mevcut iki köprü ile bağlantılı olarak tünelin konumunun Boğaz geçişlerinde sağladığı eşit dağılım;

Tünel uzunluğunun kısa olması sonucunda en düşük yatırım maliyeti;

İnşaat şantiyelerinin ve işletme tesislerinin (gişeler, işletme binası) kurulması için yeterli alanın mevcut olması.


11. Avrasya Tüneli'nden hangi araçlar geçecek?

Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Ağır taşıtlar, iki tekerlekli araçlar (motorsiklet, bisiklet) ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.


25 soruda Avrasya Tüneli!


12. Avrasya Tüneli'nde raylı sistem var mı?

Avrasya Tüneli'nde raylı sistem bulunmuyor.


13. Avrasya tüneli denizin kaç metre altında?

Anadolu yakasından başlayan tünel inşaatı, Tünel Kazma Makinesi'nin deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerlemesi sonucunda Avrupa yakasında 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlandı. 


25 soruda Avrasya Tüneli!


14. Avrasya Tüneli kaç şiddetinde bir depreme dayanıklıdır?

Mw 7,25 büyüklüğünde bir depremin Ana Marmara Fayı'na ortalama 17 km mesafede bulunan Avrasya Tüneli’nde yaratacağı şiddet EMS'98 ve MMI ölçeğine göre ortalama 8 olacaktır. Ancak Avrasya Tüneli'nin deprem tasarımı 9 şiddetinde bile hasar görmemesini temin etmektedir.


1999 Kocaeli depreminin yarattığı tektonik gerilme değişikliğinin fay yırtılmasının batı ucundaki etkisi ve 1894 depreminden beri Ana Marmara Fayı’nda Mw=7’den büyük bir deprem gözlenmediği dikkate alınırsa bu fay üzerinde Mw 7,25 büyüklüğünde karakteristik bir depremin meydana gelme olasılığı yıllık yüzde 2-3 olarak belirlenmiştir. Bu unsur dikkate alındığında, deprem tasarımı 9 şiddetinde bile hasar görmeyecek şekilde yapılan Avrasya Tüneli’nin bu konuda oldukça güvenli olduğunu söylemek mümkün.


15. Tünel geçişi için Boğaz’da deniz tabanının altında nasıl bir çalışma yapıldı?

Boğaz geçişi tünelinde sadece bu projeye özel olarak tasarlanan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinesi) kullanıldı. Tünel Kazma Makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada 1’inci sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6’ncı sırada yer alıyor. Anadolu yakasından başlayan tünel inşaatı, Tünel Kazma Makinesi'nin deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerlemesi sonucunda Avrupa yakasında 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlandı. TBM’nin günlük ilerleme hızı ortalama 8-10 metredir. Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi, modern güvenlik donanımına sahip olacak.


25 soruda Avrasya Tüneli!


16. Avrasya Tüneli nasıl yapıldı?

Boğaz geçişi tünelinde sadece bu projeye özel olarak tasarlanan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinesi) kullanıldı. Tünel Kazma Makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada 2’inci sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6’ncı sırada yer alıyor.


Boğaz geçişinin dışında kalan bağlantı tünellerinin inşası NATM (New Austrian Tunnel Method – Yeni Avusturya Tünel Yöntemi) yöntemiyle gerçekleştirildi.


17. Avrasya Tüneli'nin tasarımı kime ait?

Avrasya Tüneli’nin tasarımı için bu alanda dünyanın lider şirketi Parsons Brinckerhoff International Inc. (PBI) ile anlaşıldı. Parsons Brinckerhoff, kamu ve özel sektör alanındaki müşterilerine kritik altyapı projelerinin tasarlanması, planlanması, geliştirilmesi, inşa edilmesi, işletilmesi ve sürdürülmesi süreçlerinde yardımcı olan global bir mühendislik firmasıdır. 1885 yılında New York şehrinde kurulan Parsons Brinckerhoff, beş kıtada yer alan 150’nin üzerinde ofisi ve 14 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor.


Dünya genelinde mega ve yerel ölçekli binlerce altyapı projesini üstlenen Parsons Brinckerhoff, ulaşım, güç, enerji, toplumsal kalkınma, su, madencilik ve çevre başta olmak üzere her türlü altyapı için hizmet sunuyor.


25 soruda Avrasya Tüneli!


18. Avrasya Tüneli’ni kim işletecek?

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.(ATAŞ), Avrasya Tüneli’nin işletilmesi için ulaşım altyapılarının işletimi ve bakımı konusunda dünyanın lider şirketi Egis Road Operation SA ile anlaşma imzaladı. 


Egis Road Operation, dünya genelinde kompleks ulaşım altyapısı projelerinin geliştirilmesinde ve yönetilmesinde eşsiz bir bilgi birikimine sahiptir. Kamu-özel ortaklığı alanında uzun süreli bir geliştirici, yatırımcı ve sistem entegratörü olarak hizmet veren Egis Road Operation, altyapı işletmesi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biridir. Egis Road Operation 2014 yılında Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Polonya, Avusturya, İrlanda, Macaristan, Yunanistan, Filipinler, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin bulunduğu 16 ülkede 35 tünel projesinin işletimini üstlendi. Egis Road Operation'ın uzmanlığı dahilinde; toplam 44 km'lik hala işletimi devam etmekte olan projelerin yanısıra kontrat süreci tamamlanmış ve gelecekte işletmeye açılacak toplam 60 km'lik tünel projeleri bulunmaktadır.


19. Avrasya Tüneli kime devredilecek?

Projenin tünel bölümü dışında kalan, her iki yakadaki genişletilen yaklaşım yolları ve iyileştirilen kavşaklar, inşaatın tamamlanmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.


Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 24 yıl 5 ay süreyle işletim ve bakımından sorumlu olacağı tüneli, bu sürenin sonunda T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) devredecek.


25 soruda Avrasya Tüneli!


20. Avrasya Tüneli ne zaman açılacak? 

Avrasya Tüneli, 20 Aralık 2016 tarihinde açılacak.


21. Avrasya Tüneli ücreti kaç lira?

Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.


Avrasya Tüneli birçok açıdan ekonomik bir tercih olacak. Avrupa yakasında yer alan Kazlıçeşme ve Anadolu yakasında yer alan Göztepe arasında yapılacak yolculukta mevcut Boğaz geçişlerinin kullanılması halinde, uzun mesafeli ve araç trafiği yoğun olan bir seyahat gerçekleştiriliyor. Mesafenin uzaması ve araç trafiğinin yoğun olması sonucu yakıt tüketimi artıyor. 


Bu etkenler, aynı zamanda aracın bakım masraflarını da çoğaltıyor. Avrasya Tüneli Projesi ise Kazlıçeşme – Göztepe arasındaki en kısa güzergâh olacağı için yakıt masrafı düşecek. Avrasya Tüneli Projesi'nin sağlayacağı akıcı trafik, yakıt ekonomisine katkı oluşturacak. Bununla birlikte aracın bakım masrafları da azalacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde yolcular için ödeme yapılmayacak.


25 soruda Avrasya Tüneli!


22. Avrasya tüneli ne kazandıracak?

Hızlı; Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilecek olan Avrasya Tüneli Projesi, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresi 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli Projesi ile hızlı ve güvenli yolculuğun rahatlığı yaşanacak. 


Tünelin giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelecek. 


Uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliği yapmak isteyen İstanbul’un trafik sorununun çözümüne ilişkin en önemli yatırımları arasında Avrasya Tüneli de yer alacak.


Ekonomik; Avrupa yakasında Kazlıçeşme ve Anadolu yakasında Göztepe arasında yapılan yolculuklarda mevcut boğaz geçişlerinin kullanılması halinde, uzun mesafeli ve araç trafiği yoğun olan bir seyahat gerçekleştiriliyor. Bunun yakıt tüketimi ve araç bakım masrafları üzerinde olumsuz etkisi var.

Avrasya Tüneli Projesi ise Kazlıçeşme – Göztepe arasındaki en kısa güzergâh olacağı için yakıt masrafı düşecek. Avrasya Tüneli’ndeki akıcı trafik, yakıt ekonomisine katkı sağlayacak. Bununla birlikte aracın bakım masrafları da azalacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde yolcular için ekstra bir ödeme yapılmayacak.


25 soruda Avrasya Tüneli!


Güvenli; Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi, 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip olacak. - En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü olan tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edilecek. Öyle ki; tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek.


Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri ile hizmet verilecek.


Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak.


Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.


Konforlu

Avrasya Tüneli Projesi, sürüş konforunu iyileştirmek üzere tasarlandı. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.  

Tünelin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.


Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak. 


25 soruda Avrasya Tüneli!


Çevreye Duyarlı;  Avrasya Tüneli, yolculuk mesafelerini kısaltarak ve trafik akışını sağlayarak yakıt tüketimini düşürüp havaya salınan zararlı gaz miktarını azaltacak.


Uluslararası standartlarda örnek bir Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporu bulunan Avrasya Tüneli, çevresel ve sosyal etkiler konusunda son derece duyarlı bir projedir.



23. Marmaray ve Avrasya Tüneli Projesi’nin farklılıkları nelerdir?

Marmaray raylı sistem için, Avrasya Tüneli Projesi ise yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Marmaray, İstanbul Boğazı’nın tabanına yerleştirilen tüp tünellerle tamamlandı. Avrasya Tüneli Projesi’nde ise deniz tabanının altından geçen iki katlı bir karayolu tüneli inşa edildi.


25 soruda Avrasya Tüneli!


24. Avrasya Tüneli Projesi’nde tünel içi güvenlik ve emniyet nasıl sağlanacak?

İnşaat ve işletme aşamalarında ileri teknolojilerin kullanıldığı Avrasya Tüneli Projesi, işlevsel, güvenilir, mevcut ulaşım sistemine entegre, hızlı ve etkin trafik yönetim ile denetimine sahip bulunuyor. Operasyon Merkezi, 24 saat boyunca tünelin güvenli ve sağlıklı çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan verimli akışının sağlanması için faaliyet gösterecek. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelin her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği CCTV (Kapalı Devre Televizyon) sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı ile hizmet verilecek.


25 soruda Avrasya Tüneli!


25. Dünyadaki benzer projeler hangileri?

Avrasya Tüneli'nin tasarım, planlama, inşaat ve işletmesinde bugüne kadar inşa edilen ve halen işletilen çok sayıda tünel projesinin işlerliği kanıtlanmış yöntem ve teknolojileri ile güvenlik, trafik yönetimi, kontrol ve havalandırma gibi işlevlerinden yararlanılmaktadır.


Brooklyn‐Battery Tüneli , New York, ABD

Tamamlanma tarihi: 1950

Uzunluk: 2,779 metre


Holland Tüneli, New York, ABD

Tamamlanma tarihi: 1927

Uzunluk: 2,608 metre


Queens‐Midtown Tüneli, New York, ABD

Tamamlanma tarihi: 1940

Uzunluk: 1,955 metre


Lincoln Tüneli, New York, ABD

Tamamlanma tarihi: (Orta, güney ve kuzey bölümleri sırayla)

1937, 1945 ve 1957

Uzunluk : 1,609 metre (Toplam uzunluk 28 km)




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön