28 / 04 / 2024

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "‘Kullanım Haklı 2B Hazine Arazisi’ diye bir ilan gördüm. 2B arazisi nedir? İntifa hakkı devredilebilir mi?" sorusunu yöneltti. 

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun sorusu çok özel bir durum. Önce 2B’nin ne olduğunu açıklayayım. 2B, ‘orman vasfını kaybetmiş arazi’ demektir. ‘2B’ ifadesi de şuradan gelmektedir: Orman Kanunu’nun 2’nci maddesinin B fıkrası ile düzenlenmiş olduğu için kısaca 2B arazisi denilmektedir.

Yani arazi orman iken orman arazisi dışına çıkarıldığında bu arazi için 2B sıfatı kullanılır. Orman arazileri şahıslara satılamazken, 2B arazileri artık şahıslara satılır hale gelir. Ancak bu satışlar kısıtlıdır. Satın alacak olanlar özetle bu 2B arazisinin bulunduğu mevkideki köylü vatandaşlardır. Bunların dışındaki kişilere satış sınırlandırılmıştır.

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

***

Soruda intifa hakkından söz ediliyor ancak bazı hallerde sadece kullanım hakkı tanınabilir ki aslında buna ‘zilyetliğin devri’ denilir. Bu durum, hak sahibine malik olmadığı halde kullanım hakkı tanır ve tanıma resmi belge ile de tanımlanır. Okuyucumun sorusunun kaynağı böyle bir ilandır ve ilanı da mektubunda bulunmaktadır ki konu bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Hisseli gayrimenkullerde hisse satışı iptal edilebilir mi?

Apartman girişindeki dükkanlar aidattan sorumlu mu?


Geri Dön