03 / 05 / 2024

3. Havalimanı bölgesindeki toprak sahipleri dava açıldı!

3. Havalimanı bölgesindeki toprak sahipleri dava açıldı!

İstanbul'da yapımına başlanan 3. havalimanı için topraklarının kamulaştırılmasına karşı çıkan köylülere dava açıldı. TOKI tarafından mahkemeye verilen köylülere 15 Mart günü mahkeme tebligatları gönderildi.



3. Havalimanı, 3. köprü ve Kanal İstanbul projeleriyle, istanbul'un kuzeyinde başlayan talan bölgedeki yurttaşları da mağdur etti. Selanik'ten 1924 te mübadeleyle gelen ve o tarihten beri Arnavutköy'e bağlı Yeniköy'de yaşayan yurttaşlar havalimanı projesiyle hayvanlarını ve tarım topraklarını kaybetti. Köylülerin toprakları 22 TL-55 TL karşılığında, yani değerinin çok altında belirlenen fiyatlarla kamulaştırıldı. 


TOKİ'nin topraklarının ellerinden alınmasına itiraz eden köylülere dava açtığı ortaya çıktı. Davanın görüleceği Gaziosmanpaşa 1. Asliye 1 lukuk Mahkemesi'nden köylülere onlarca mahkeme tebligatı geldi. 

Yeniköy Muhtarlığı'na ulaşan mahkeme tebligatlarının en kısa zamanda davalı kişilere ulaştırılacağı öğrenildi. 


Duruşmalar. Gaziosmanpaşa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 7 Mayısta görülmeye başlayacak. 


Köydeki belirsizlik nedeniyle Yeniköy sakinlerinin çoğu hayvanlarını sattı. Köydeki ahırlar boşaltıldı. Yeııiköy'de yaşayan ve 35 senedir çobanlık yapan Aydın Dayılar, kamulaştırma nedeniyle topraklarını kaybeden yurttaşlardan biri. "500 metrekare arazimi 60 bine aldılar" diyen Dayılar "450 hayvanım var. Eğer Kanal İstanbul başlarsa hayvanlarımı satmaya mecburum. Onları satıp, başka bir yere gidip hayvancılık yapacağım. Benim asıl korkum köyün gitmesi" ifadelerini kullandı. Havalimanı projesinin doğaya zarar verdiğini belirten Dayılar "Burada çok ağaç kestiler. Doğa bizden daha önemli. Havaalanını yapacakları yer kuşların göç yolu. Eylülde bıldırcın. bu aylarda da leylek geçer. 

Gelirler burada ağaçlara iner, birkaç gün dinlenir, sonra devam ederler. 

Artık buradan geçemeyecekler" diye konuştu. 


KANAL İÇİN SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI 


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla güzergahı değiştirilen Kanal İstanbul Projesi için ölçümleme ve zemin etüt işlemleri başladı. Güneyde, Küçükçekmece Gölü'nden başlayarak Başakşehir'e bağlı Altıntepe. Güvercintepe ve Şahintepe mahallelerinden geçecek olan Kanal İstanbul, Aınavutköy'den devam ederek kuzeyde Karaburun ile yapımı devam eden 3. havalimanı arasındaki Yeniköy'den Karadeniz ile buluşacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanmasının ardından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri Yeniköy'de zemin etüt işlemlerine başlayarak köyün dört bir tarafını kazıklarla işaretledi. 


3. havalimanı projesi yüzünden topraklarından olan köylüler ise Kanal İstanbul Projesi'yle mağduriyetlerinin arttığını belirterek "Kimse bize bir şey söylemiyor. Köye doğalgaz geldi. Onu bile evlerimize çekemiyoruz. Ne olacağımız belli değil" diyerek tepkilerini dile getirdiler.


KARAYOLLARI'NDAN 3.KÖPRÜ AÇIKLAMASI 


Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 3. köprü bağlantı yolları üzerinde yapılaşmaya izin verilmesinin söz konusu olmadığına yönelik bir açıklama yaptı. KGM'den yapılan açıklamada, basın ve yayın organlarında, "Torbadan restoran, AVM ve otel çıktı" şeklinde 3. köprü ile ilgili haberlerin asılsız olduğu öne sürüldü. 

Haberlerin maksatlı ve iftira niteliğinde olduğu söylenen açıklamada, "Daha önceki otoyol projelerinde olduğu gibi, yol boyunca sürücü, yolcu ve araçların tüm ihtiyaçlarını giderecek otoyol hizmet tesisleri (park alanları) Kuzey Marmara Otoyolu'nda da (3. Boğaz köprüsü dahil) aynı amaçla projelendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.


3. havalimanı ve 3. köprü bağlantı yolları inşaatı için İstanbul'un ciğerleri sayılan Kuzey Ormanları talan edileli. Çalışmaların başladığı günden bu yana binlerce ağaç kesildi. Kesilen ağaçlar tomruk halinde yolların kenarlarına dizildi. TBMM'de torba yasada geçen bir maddeyle Kuzey Ormanları'na AVM, otel gibi yapıların inşa edilmesine izin verildiği de öne sürülmüştü. 


Aydınlık


Geri Dön