29 / 04 / 2024

3. havalimanı Körfez pazarını etkilemeye başladı!

3. havalimanı Körfez pazarını etkilemeye başladı!

İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys, İstanbul 3. havalimanının daha şimdiden Körfez pazarını etkileyemeye başladığını açıkladı.




İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys tarafından yapılan çalışmada, İstanbul Yeni Havalimanı'nın, daha şimdiden Körfez pazarını etkilemeye başladığı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İspanyol turizm danışmanlık firması ForwardKeys, kısa bir zaman önce, yaklaşık 1,7 milyon rezervasyon işleminden yola çıkarak, devam eden üç aylık kış dönemi için trendleri değerlendirdi. Buna göre İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşlar bir önceki yıla göre yüzde 21 artarken, Dubai ve Doha aynı seviyede kaldı, Abu Dabi yüzde 14 geriledi.

Çalışmada, Dubai ve Abu Dabi’deki aktarma merkezlerinin şimdiden Türkiye’nin aktarmalı yolcular üzerindeki çekim etkisini hissetmeye başladığı açıklandı.

Körfez’in "üç büyüğünün" toplamda İstanbul’un dört katı transit gerçekleştirdiği ancak Hindistan, Çin ve Rusya gibi önemli transfer pazarlarının artık iki haneli rakamlara ulaşan yüksek oranlarda Boğaz’a doğru kaydığ belirtilen çalışmada Avrupa ve ABD’deki kaynak pazarlarda da bu eğilimin gözlendiği de anımsatıldı.

Çalışmada ayrıca İsrail, Orta Doğu, İran ve Kuzey Hindistan yönündeki ABD ve Avrupa çıkışlı uçuşlar için talebin arttığı da belirtildi.

ForwardKeys Üst Yöneticisi (CEO) Oliver Jäger bu rakamların göreceli olduğunu söyleyerek,  İstanbul’daki durumun 15 Temmuz  darbe girişiminden sonra piyasanın güçlü bir şekilde toparlanmasından, Doha’daki durumun ise Katar Emirliği’ne karşı olan Arap yaptırımlarının sonuçlarından kaynaklandığını belirtti.

Çalışmada, operatör ve havayolu şirketlerinin benzeri görülmemiş bir lojistik projeyle karşı karşıya kalacağı öngörüsünde de bulundu.

En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş taşınma planına göre yolcu trafiğinin 48 saat içerisinde Atatürk Havalimanı’ndan, yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki yeni havalimanına naklinin konu edildiği çalışmada Atatürk Havalimanı'nın yolcu trafiğine kapatılacağı da açıklandı.

Açıklamada kargo hizmeti ve özel ulaşımın yeni havalimanındaki altyapının tamamlanıncaya kadar buradan yürütülmeye devam edileceği belirtilirken Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da taşınma işleminden etkilenmeyeceği görüşüne de yer verildi.


Geri Dön