28 / 04 / 2024

3. havalimanının açılış tarihi öne çekilebilir!

3. havalimanının açılış tarihi öne çekilebilir!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran 2014’te Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşaat alanını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.




Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran 2014’te Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşaat alanını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sayın Başbakanımızın incelemelerinde Ulaştırma Bakanı Sayın Lütfi Elvan, İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş, İlgili kuruluşların yöneticileri ve Genel Müdürümüz Sayın Orhan Birdal da hazır bulundular. 

 

Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Lütfi Elvan ve İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Yeni havalimanının ilk bölümünün 29 Ekim 2017’de açılacağını söyleyen Davutoğlu, “Topografik olarak en doğru alanın seçildiğini düşünüyoruz. Bu alana 5 milyon ağaç dikilecek” dedi. 

 

Başbakanımız Sayın Davutoğlu incelemeler sırasında açıklamalarda bulurdu. İşte o açıklamalardan satırbaşları:

 

*İstanbul için en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. Doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri dolayısıyla bozulmuş zeminin de bu vesileyle düzeltilmesi de mümkün olabilecek. Burada bir çevre duyarlılığı söz konusu. 


*Burası bir orman alanının havaalanına dönüşümü değil, topoğrafyası bozulmuş alanın tekrar eski niteliğine dönüşmesi.


*Zemin belli bir düzeye kavuşturulacak ve en elverişli coğrafyada sağlam bir altyapıya kavuşturulmuş dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek.


*30 bin istihdam oluşacak bu alan ve faaliyet çerçevesinde.


*İşletme aşamasına geçildiğinde 120 bin istihdam oluşacak.


*Bölgenin dokusu, ağaç alanları ve yaşayan orman alanından en ufak bir eksiklik olmayacak.


*600 bin ağaçla ilgili işlem yapılması gerekebilir ama 5 milyon ağaç dikilecek bu alana.


*Dünyanın en büyük terminal binası olacak. 


*Bu herhalde dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hak ettiği yeri alacak.


*2017’nin 29 Ekim’inde dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasında bunu açacağız.

 

*İkinci fazın da tamamlanması için gerekli talimat ve tavsiyelerde bulunduk.

 

SORU VE CEVAP

 

SORU: Döviz   kurlarındaki artışın mega projelerde maliyeti artırdığı görüşü var. 

 

Cevap: Bunu da ele aldık. Böyle bir göz geçirmeye ihtiyaç yok. Bütün bu planlamalar avro bazında yapıldı. Firmalarımız da herhangi bir sıkıntı olmadığını, kurda yaşanan oynamaların da işi etkilemediğini söylediler.

 

SORU: Yeni havalimanının adı ne olacak? Atatürk Havalimanı ne olarak kullanılacak?

 

Cevap: Havalimanının adı gibi ilan edilen bir isim yok. Bunlar istişare edilir, İstanbul’a yakışır bir isim olur ama öncelikli olan projenin dünyaya takdime dilmesi. Yeditepe Roma’da da vardır, İstanbul’un Yeditepesi gibi değil. Doğal çevrenin korunması asli görevimizdir. Ama dünyanın en büyük havalimanının bu dokuyu bozmadan yapılması bizim gelecek nesillere taahhüdümüz.  Atatürk Havalimanı ise daha küçük ölçekli ve özel inişler için tanzim edilebilir bir alan ya da yeşil alana dönüştürülebilir gibi düşüncemiz var. Ama bunlar istişare edilir. 

 

SORU: 29 Ekim 2017 dediniz. Daha erken olması ihtimali var mı?

 

Cevap: Şu andaki hedef tarih 29 Ekim 2017. Burada önemli olan bir tarih verip sadece o tarihe ulaşma hedefi değil, zemininin sağlamlaştırılarak nihai 4. Faz bittiğinde bu şehre hizmet edecek bir yapının oluşması. Öne çekilebilirse tabi firmalar çalışacak.

 



DHMİ


Geri Dön