08 / 11 / 2024

3. Köprü 76 gün sonra tamamlanacak!

3. Köprü 76 gün sonra tamamlanacak!

26 Ağustos tarihinde hizmete açılacak olan 3. Boğaz Köprüsü’nün 116 kilometrelik bağlantı yollarında sona yaklaşıyor. 76 gün sonra İstanbul Boğazı yeni incisine kavuşmuş olacak.




Başbakan Binali Yıldırım’ın 26 Ağustos tarihinde hizmete açılacağını söylediği 3. Boğaz Köprüsü’nün 116 kilometrelik bağlantı yollarında sona yaklaşıyor. Şu ana kadar 56 viyadüğü tamamlanan otoyolda 8 viyadükte çalışmalar devam ediyor. Otoyolun pek çok bölümü asfaltlanarak ulaşıma hazır hale getirildi. 76 gün sonra İstanbul Boğazı yeni incisine kavuşmuş olacak.


64 VİYADÜKTEN 56’SI TAMAMLANDI

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü adı verilen 3. Boğaz Köprüsünde geçtiğimiz günlerde asfaltlama çalışmalarının sona ermesiyle gözler köprünün bağlantı yollarına çevrildi. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 56’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Viyadüklerin bazılarının yüksekliği 85 metreye ulaşıyor. Yapılan çalışmalarda Avrupa yakasındaki viyadüklerin hepsinin tamamlandığı, Asya yakasında bulunan 8 viyadükte ise çalışmaların hızla devam ettiği öğrenildi.


3. Köprü 76 gün sonra tamamlanacak!



TÜNELLERDE BİTİYOR

Öte yandan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Projesi’ndeki 2 tünelden biri olan Riva Tüneli’ndeki çalışmalarda da artık sona yaklaşıldı. Tünel inşaatının son aşamalarından olan asfaltlama ve elektromekanik işlerine başlandı. Riva Tüneli, kesit alanı olarak Avrupa’nın en geniş kazı alanına sahip tüneli, dünyanın ise en büyük 3 tünelinden biri konumunda. Tünelin kazı alanı 236 metrekare genişliğinde, uzunluğu giriş ve çıkış bölümleri hariç kuzey tüp 626 metre, güney tüp ise 562 metre olacak. Ancak aç–kapa tünellerin eklenmesiyle kuzey tüp 746 metre, güney tüp 793 metre uzunluğa erişecek. Projenin diğer tüneli Çamlık tünelinde de kazı çalışmalarının sona erdiği betonlama işlemlerinin bittiği öğrenildi. Çamlık tünelinde kuzey tüpü 555 metre, güney tüpü ise 653 metre uzunluğunda olacak. Çamlık Tüneli, 22 metre çapı ve 236 metrekare kazı alanıyla Türkiye ve Avrupa’nın en geniş tüneli olma özelliğine sahip.


3. Köprü 76 gün sonra tamamlanacak!


TRAFİĞİ RAHATLATMASI BEKLENİYOR

Proje tamamlandığında Odayeri - İkitelli ve Paşaköy - Çamlık bağlantı yolları, otoyolun şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak. 3. Boğaz Köprüsü ve otoyollarını kullanan araçlar İstanbul’a giriş yapmadan transit olarak geçebilecekler. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecek. 3. Köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak. Köprüden geçiş ücreti ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.


Hürriyet

Bu haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Binalı Yıldırım'ın 26 Ağustos tarihinde hizmete atılacağım söylediği yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü adı verilen 3. Boğaz Köprüsünde geçtiğimiz günlerde asfaltlama çalışmalarının sona ermesiyle gözler köprünün bağlantı yollarına çevrildi. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesinde insa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçiriliyor. Su ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 56'inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Viyadüklerin bazılarının yüksekliği 85 metreye ulaşıyor. Yapılan çalışmalarda Avrupa yakasındaki viyadüklerin hepsinin tamamlandığı, Asya yakasında bulunan 8 viyadükte ise çalışmaların hızla devam ettiği öğrenildi. Proje tamamlandığında TEM Otoyolu'ndaki yoğun trafiği rahatlatacak. Araç basına 3 dolar olmak üzere, günlük geliri en az 405 bin dolar olacak. 

Star 


Bu haber Bir Gün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Tüm itirazlara rağmen inşa edilen 3. Köprü'nün İstanbul’un doğasına, su kaynaklarına ve yaban hayatına vereceği zarar ortaya çıkan görüntülerle bir kez daha belgelendi. ÇMO raporuna göre de köprü İstanbul'a telafisi olmayan zararlar verecek.



Başbakan Binali Yıldırım önceki gün, 3. Boğaz Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta açılacağını söyledi. Günlük gelirinin en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacağı açıklanan köprü ve bağlantı yollarının yayınlanan son görüntüleri, doğaya verilen tahribatı bir kez daha gözler önüne serdi.


Avrupa Yakası’nda 1416 hektar, Anadolu Yakası’nda 1126 hektar olmak üzere toplam 2542 hektarlık ormanlık alan üzerine inşa edilen ve binlerce ağacın kesildiği köprü geri dönüşü olmayan yıkımlara yol açarken, yaşam savunucularının itirazları bir kez daha haklı çıktı.


Köprünün zararları şöyle:


Köprünün bağlantı yollarının büyük bir kısmının İstanbul’un önemli içme suyu kaynaklarından olan, Ömerli, Elmalı, Darlık, Alibeyköy, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Terkos havzalarında kalması, şehrin su kaynaklarını büyük bir yok olma tehlikesine sokuyor.


İSKİ İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği’nde geçen “dere ve su havzalarındaki mutlak koruma alanlarında idare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç, hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz” maddesi düşünüldüğünde ise 3. köprü projesinin yönetmeliğe aykırı olduğu da gözler önüne seriliyor.


Proje kapsamında, ‘İstanbul’un akciğerleri’ olarak tarif edilen ve şehrin karbon yutak alanları olan Kuzey Ormanları’ndan binlerce ağaç kesilmesi sonucunda, İstanbul’un hava kirliliğinin de artması bekleniyor. Kesilen ağaçlar ile orman alanlarının havadaki zehirli karbon çekimi azalacak bunun yanında artan araç trafiğiyle beraber de egzoz dumanları artacak. Hakim rüzgar yönünün kuzey olduğu İstanbul’un havasında oluşan karbon, kuzey ormanlarının tahrip edilmesi sonucunda da seyreltilemeyecek. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik geçen kış yaşanan hava kirliliğinin sebeplerinden birinin, Kuzey Ormanları’na verilen bu tahribat olduğunu ifade ediyor.


Doğaya verilen bu zarar sonucunda, İstanbul’un sıcaklık değerlerinde de artışlar bekleniyor. Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla sonuçlanacak olan bu ısı artışları, barajlardaki su seviyelerinde ise kritik düşüşlere yol açacak.


İstanbul trafiğini azaltmak amacıyla yapılan 3. Köprü uzmanlara göre, kentleşmenin ve yerleşim alanlarının 3. Köprü güzergâhı ve bağlantı yollarına kayması sonucu kendi trafiğini yaratacak. Buna bağlı olarak, egzoz salınımlarının artması ve yeni yol ile bina yapılaşmalarının çoğalması doğal alan tahribatının da artarak devam edeceği anlamına geliyor.


Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi’nin verilerine göre, benzer sebeplerle inşa edilen 2. Boğaz Köprüsü yapıldıktan sonra boğazdan geçen taşıt sayısı % 1180 artarken, yolcu sayısındaki artış sadece % 170 olarak ifade ediliyor. Benzer bir tablonun ilk köprüde de yaşanmış olması, ne kadar köprü yapılırsa yapılsın artan değerin, köprüden geçen insanların değil araçların sayısı olduğunu tekrar gösteriyor.


Gürültü ve hava kirliliği


En büyük doğal alan tahribatlarından birini ise şüphesiz, kuzey ormanları ve çevresindeki yaban hayat alacak. Yollar, doğrudan yaban hayvanlarının yaşam alanlarını parçalayarak, hayvan türlerinin İstanbul’un kuzeyindeki yayılış alanlarını sınırlayarak değiştirecek. Yoğun trafik gürültüsü ve egzoz salımı bu bölgelerde yaşayan canlıların yaşam alanlarını terk etmesine de neden olacak.


Yangın riski büyük


Orman içlerinden geçecek olan yeni karayollarının, yangın riskini de beraberinde getirdiği, kesilmeyen ağaçların da yanma tehlikesinde olduğu da karşılaşılan çevre sorunlarından bir diğeri.


Orman niteliği değiştirilecek


Başka bir büyük tehlike ise, tüm bu farklı kullanım ve yapılaşmanın artması sonucunda, ormanlık alanların kalan bazı kısımlarının “orman niteliğini yitirdiği” bahanesiyle orman sınırları dışına çıkarılması söylemlerinin açığa çıkması. Anadolu Yakası’nda, TEM Otoyolu’nun geçtiği bölgede, orman niteliğini yitirdiği gerekçesiyle 11.856 hektar alanın, orman sınırları dışına çıkarılmış olması bu tehlikeyi arttırıyor.


***


CHP'li vekil Ali Özcan kesilen ağaçları sordu


Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Meclis'e; İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sorulmak üzere verdiği yazılı soru önergesinde, İstanbul’ da 3. köprü, Kuzey İstanbul Otoyolu ve 3.havalimanı için kesilen ağaçların sayısını sordu. Özcan'ın soru önergesinde dile getirilen sorular şöyle:


- 3. boğaz köprüsü inşaatı kapsamında toplam kaç adet yetişkin ağaç kesilmiştir?


- 3. havaalanı inşaatında toplam kaç adet yetişkin ağaç kesilmiştir?


- Kuzey İstanbul Otoyolu Projesi’nde toplam kaç adet yetişkin ağaç kesilmiştir?


- Bu projelerin devamında bundan sonra kesilmesi planlanan ağaç sayısı kaçtır?


- 3. boğaz köprüsü inşaatı kapsamında kesilen ağaçlar yerine kaç adet ağaç nereye dikilmiştir?


Birgün 



Geri Dön