29 / 04 / 2024

3. Köprü'nün tabliyeleri monte ediliyor!

3. Köprü'nün tabliyeleri monte ediliyor!

İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ikinci tabliyesi yarın Anadolu Yakası ayağında monte edilmeye başlayacak. 29 Ekim'de açılması planlanan köprüye her hafta yeni bir tabliye eklenecek.



Betonarme işlemi büyük oranda tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Asya ve Avrupa yakalarındaki ayakları tamamlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın geçen hafta katıldığı törenle ilk tabliyesi atılan köprünün ikinci tabliyesi de, yarın Anadolu Yakası ayağında monte edilmeye başlanacak. 29 Ekim 2015'te açılması öngörülen köprünün Avrupa Yakası'na yerleştirilen ilk tabliyesinin ağırlığı 400 ton, genişliği 59, uzunluğu da 4.5 metreydi. 24 saat esasına göre Yalova'nın Altınova ilçesinde bir tersanede üretimi yapılan tabliyelerin ikincisi ise 59 metre genişliğinde, 24 metre uzunluğunda, 5.5 metre yüksekliğinde ve 980 ton ağırlığında olacak. Bin 500 ton ağırlık taşıyan yüzer gemilerle Yalova'dan getirilen tabliyelerin toplam ağırlığı ise 55 bin ton olacak. 59 tabliyenin bağlanmasıyla tamamlanacak köprüde haftada bir tabliyenin atılması planlanıyor. Tabliyeler her iki yakaya da karşılıklı olarak monte edilecek. 


TOPLAM 10 ŞERİT OLACAK 


Karayolları Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, konsept tasarımı "Fransız köprü üstadı" olarak tanınan yapı mühendisi Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından yapılan, inşaatı bittiğinde üzerinden 8 şeritli kara yolu ve 2 şeritli demiryolunun aynı seviyede geçeceği köprüde çalışmalar devam ediyor. Yalova'dan Haydarpaşa Limanı'na getirilecek tabliyeler buradan büyük bir özenle Boğaz'dan geçirilerek montaj yapılacak alana getiriliyor. Haftada bir tabliyenin bağlanacağı köprüde montaj çalışmalarının temmuz ayında tamamlanması öngörülüyor. ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde, bağlantı yollarında da çalışmalar hızlı bir şekilde yürütülüyor. Otoyolda 102 menfez, 6 alt geçit ve 1 üstgeçitin yapımı tamamlandı. Projenin tamamında bin 250 makine ve çeşitli ekipmanlar kullanılıyor. Proje de 6 bin 107 kişi çalışıyor. 


47 MİLYON METREKÜP KAZI


3. Köprü'nün içinde yer aldığı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde güzergâh açılması ve harita alımı işleri gerçekleştirildi. Projenin kazı işinin yüzde 75'i, dolgunun yüzde 60'ı tamamlandı. Bugüne kadar 47.6 milyon metreküp kazı, 21.2 milyon metreküp dolgu gerçekleştirildi. Ayrıca 27 menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülüyor.



Erhan Öztürk / Sabah




Geri Dön