27 / 04 / 2024

35 sağlık kuruluşu kapatıldı!

35 sağlık kuruluşu kapatıldı!

Yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ’ye bağlı 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversitesi, 934 eğitim öğretim kurumu, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon adı altındaki örgütlenme birimleri kapatıldı.



FETÖ'CÜ darbe girişiminin ardından, devletin bu yapıdan tamamen arındırılması için gerekli olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıktı.

Hedefinin FETÖ olduğu açıkça belirtilen kararnameyle devletin en küçük yapısındaki paralel yapı unsurları ayıklanacak.


Kapsamı merakla beklenen KHK Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnamede amacın FETÖ ile mücadele olduğu açıkça belirtilerek, KHK'nın "Darbe teşebbüsü ve terörle mücadele kapsamında alınması zaruri tedbirler" için çıkarıldığı belirtildi. Kapatılan kurum ve kuruluşların da FETÖ ile bağlantıları nedeniyle kapatıldıkları açıkça vurgulandı.

Böylelikle toplumun diğer kesimlerindeki endişeler de giderilmiş oldu.


KHK'nın önemli bir hamlesi, FETÖ'nün eğitim, sağlık ve sivil toplum adı altında örgütlendiği yapılara yönelik oldu. Bu çerçevede 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversitesi, 934 eğitim öğretim kurumu, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon adı altındaki örgütlenme birimleri kapatıldı.


KHK'da FETÖ ile mücadelenin kesintisiz devam edeceğinin en somut göstergesi de bu bölümde yer aldı.

KHK'ya göre dünkü listede yer almayıp da milli güvenliği tehdit eden yapı oluşum ve gruplarla terör örgütlerine üyeliği veya bağlantısı belirlenen eğitim, sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek ve sendikalar da o anki bilgiye göre kapatılacak. Bu karar, ilgili bakanlıkta oluşturulacak komisyonca teklif edilip bakanca alınacak.


Hakim savcı temizliği


Terör örgütlerine ve milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplara üye olan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyeleri bu yüksek mahkemelerin ilgili kurulları hakim ve savcılar da HSYK tarafından meslekten çıkarılacak. Meslekten çıkarılanlar 15 gün içinde lojmanları terk edecek. Hakim ve savcıların meslekten çıkarılmaları nedeniyle oluşan boşluk halen stajları devam eden hakim- savcı adaylarından doldurulacak. Bu adaylar derhal mesleğe kabul edilerek hakim ve savcı olacaklar.


İhracın önü açıldı


TSK personeli şimdiye kadar ancak YAŞ kararları ile ihraç edilebilirken KHK bu uygulamaya istisna getirerek FETÖ'cü askeri personelin ilgili bakanlıklarca ihracının önünü açtı.


Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarındaki FETÖ'cü personel, ilgili kuvvet komutanın teklifi, Genelkurmay Başkanının inhası ve Milli Savunma Bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılacak.


Milli Savunma Bakanlığı personeli de aynı şekilde bakanın onayı ile atılabilecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarındaki askeri personel de komutanın teklifi, İçişleri Bakanı'nın onayı ile çıkarılacak. Belediyelerdeki yapılanma, valinin başkanlığında toplanan kurulun teklifi ve İçişleri Bakanı'nın kararı ile ayıklanacak.


Memur yapılanması kazınacak


KHK, FETÖ'nün eğitim ve sağlık dışındaki diğer kurumlardaki yapılanmasına da neşter vuruyor. KİT'ler başta olmak üzere devlet dairelerindeki her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçiler dahil) istihdam edilen FETÖ'cü personel ilgili kurum ve kuruluşun bakanlıklarda oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine bakan tarafından kamu görevinden çıkarılabilecek.


Bu şekilde kamu görevinden çıkarılanlar bir daha kamu hizmetlerinde istihdam edilemeyecek. Pasaportları iptal edilecek. Gözaltı süresinin en fazla 30 gün olabileceğini düzenleyen KHK, terör örgütü üyelerinin avukatları ile şifreli mesajlaşması dönemine son veriyor. Bu kapsamda sanık - avukat görüşmeleri ya gözlemci kontrolünde yapılacak ya da kayıt altına alınacak. Bir sanığı en fazla 3 avukat savunabilecek.

Tutukluları sadece eşi, ikinci dereceye kadar kan ve birinci dereceye kadar kayın hısımları ziyaret edebilecek. Tutuklular ancak bu kişilerle 15 günde bir telefonla görüşebilecek.


Demokrasi şehitleri, sivil şehit


KHK'ya göre 15 Temmuz gecesi ve sonrasında darbe girişimini protesto amacıyla yapılan gösterilerde yaşamını yitirenler sivil şehit sayılacak. Bunların yakınlarına tazminat ödeneceği gibi aylık bağlanacak.

Aynı şekilde yaralananlara da tazminat ödenip işgücü kaybı oranında tazminat ödenip aylık verilecek.



Yeni Asır



Geri Dön