01 / 05 / 2024

37 milyon vatandaşın 1.2 trilyon borcu var!

37 milyon vatandaşın 1.2 trilyon borcu var!

Her gün giderek zorlaşan geçim şartları vatandaşları da kredi kartlarına takla attırmaya mecbur bırakıyor. Açıklanan rakamlara göre 37 milyon vatandaşın borcu 1.2 trilyona ulaştı. 



Milyonlarca vatandaş kredi kartlarına takla attırarak, ihtiyaç kredisi ve kredi kartı limitlerini zorlayarak, çetin geçim şartlarına dayanırken, Merkez Bankası’nın (TCMB), yüksek enflasyonla mücadele dahilinde kredi kartı kullanımına ilişkin sınırlamaları kapsayan bazı adımlar atması da gündeme geldi.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk imzalı habere göre seçimlerinde sonra vergi artışlarının dışında son bir senede 2.5 katına çıkarak 1.25 trilyon liraya kadar çıkan kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklanan resmi verilere göre 2023 yılının Aralık ayı itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı son bir senede 2 milyon kişi artış göstererek 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanları sayısı da 3 milyon kişi artış göstererek 36.7 milyona yükseldi. 

37 milyon vatandaşın 1.2 trilyon borcu var!

Paylaşılan detaylara göre bankaların konut, taşıt ve ihtiyaçtan meydana gelen tüketici kredilerinden ve bireysel kredi kartlarından alacakları senelik yüzde 71 artış gösterdi ve 9 Şubat 2024 tarihi itibarıyla da 2 trilyon 790 milyar liraya ulaştı. Burada en önemli sıçrama kredi kartı bakiyelerinde görüldü. Geçtiğimiz yılın başlarında 496 milyar Türk Lirası kredi kartı borçları yüzde 152 artış göstererek, 9 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 1 trilyon 251 milyar TL'ye çıktı.

KRİZİ DERİNLEŞTİRİR

Aktarılan bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz Eylül'de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve 2. konut kredisinde kredi büyümesini kesecek olan adımların atılacağının sinyallerini vermişti. Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarlarının artırılması, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut uygulamadaki taksit sayılarının azaltılması ya da kaldırılması gibi önlemlerin ilk planda uygulanabilecekler arasında bulunduğu belirtiliyor. Fakat konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar bu tür adımların vatandaşı olumsuz etkileyerek yaşanan bu krizi derinleştireceği görüşünde.


EK HESAPLAR DA KABARDI


 
Kredi ve kartların dışında kredili mevduat hesaplarında (KMH) da ciddi artışlar yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği verileri 2023 yılında ek hesap kullananların sayısının 26.9 milyon kişiden 28.7 milyona kişiye, borç tutarlarının da 72 milyar TL'den 175 milyar TL'ye yükseldiğini ortaya gösteriyor. Kredi kartı ekstrelerindeki asgari tutarları ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısına ulaştı. Konu ile ilgili olarak yapılan araştırmalara göre, yalnızca dar gelirliler değil artık beyaz yakalı çalışanlar dahi borcun asgari tutarını ödemeyi alışkanlık durumuna getirdi.

 

Kanal İstanbul'a 3 ayrı iptal kararı geldi, çılgın projenin bütün imar planları iptal edildi!

Zamlı bayram ikramiyeleri kimlere verilecek, EYT'liler alacak mı? 3 bin TL ikramiye bekleyenler hemen bakın!

Konutta balon sönüyor mu?


Geri Dön