27 / 04 / 2024

3.havalimanında ÇED bilmecesi!

3.havalimanında ÇED bilmecesi!

İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi, İstanbul Yeni Havalimanı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) olumlu raporunun yürütmesini durdurması kafaları karıştırdı...




İSTANBUL Dördüncü İdare Mahkemesi, İstanbul Yeni Havalimanı projesi için Çevre Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesini durdurması kafaları karıştırdı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi “Havalimanı projesi planlandığı şekilde devam edecek, inşaatı engelleyecek bir durum yok” açıklaması yaparken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), kararın ardından bölgeye çivi bile çakılamayacağını savundu. İhalesi geçen yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen yeni havalimanına ilişkin dört etaplı projede, birinci etabın 2016 yılında, tamamının ise 2018 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.


1 YIL SÜRMESİ BEKLENİYOR

Yürütmeyi durdurma kararı ise karmaşa yarattı. Yürütmenin durdurulması için mahkemeye üç ayrı dava açan ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, “Bu kararla ilgili sürecin minimum bir yıl sürmesi bekleniyor. Dolayısıyla bu sürede inşaat faaliyetinin hemen durdurulması gerekiyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise “Henüz bakanlığa gelen bir evrak yok. Değerlendirme yaparsam yanıltmış olurum. İçeriğine bakmam lazım” diye konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve Bakanı Lütfü Elvan, “Havaalanı inşaatını engelleyecek bir durum yok. ÇED’in olumlu bulduğuna ilişkin raporu da var” dedi. Öte yandan DHMİ Genel Müdürlüğü, kararın, yapılan iş ve işlemleri durdurmasının söz konusu olmadığını; proje ile ilgili süreçlerin planlandığı şekilde devam ettiğini bildirdi. DHMİ’den yapılan açıklamada, kararın, havalimanı ÇED olumlu kararının yürütülmesinin geçici olarak durdurulmasıyla ilgili olduğunu belirtilerek, bu konuda gerekli hukuki işlemlerin konunun tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü kaydedildi. Açıklamada, proje ile ilgili süreçlerin planlandığı şekilde devam ettiği bildirildi.


Gecikmeye karşı Atatürk


Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, yapımı henüz başlamayan üçüncü havalimanında gecikme olasılığına karşın, Atatürk Havalimanı’nda genişleme projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. THY’nin yeni CIP lounge’unun açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, “Üçüncü havalimanında gecikme olasılığı karşısında Atatürk Havalimanında genişleme projesi üzerinde çalışıyoruz” dedi. Şener ayrıca, TAV Havalimanları Holding’in Pakistan Lahor Havalimanı’nın işletim hakkı için STFA ile birlikte ilgilendiğini de açıkladı.



Hürriyet


Geri Dön