27 / 12 / 2024

3.köprü lojistik sektörünü canlandıracak!

3.köprü lojistik sektörünü canlandıracak!

İstanbul'da inşaatına devam edilen 3.Köprü'nün, lojistik sektöründe planlama imkanını artırması ve yakıt maliyetini azaltması bekleniyor...



İnşaat çalışmaları tüm hızıyla süren 3. Boğaz Köprüsü, lojistik sektörüne yarayacak. Tamamlandığında günde ortalama 1.500 aracın trafiğe katıldığı İstanbul’u TIR ve kamyon yoğunluğundan kurtarması beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün sektörde planlama imkanını artırması ve yakıt maliyetlerini azaltması bekleniyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük asma köprülerinden biri olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde şaft kazıları ve temel çalışmaları tamamlandı. Köprünün kuleleri Avrupa Yakası’nda karadan 292 metre, Asya Yakası’nda 288 metre yüksekliğe ulaştı. Bugüne kadar projede 50.6 milyon metreküp kazı, 21.8 milyon metreküp dolgu çalışması yapılırken, 109 menfez ve 7 altgeçit ile 2 üstgeçit tamamlandı. 32 viyadük ile 18 altgeçit, 3 dere köprüsü ve 28 üstgeçitte betonarme imalatlar yapılırken, 32 menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde ise çalışmalar sürdürülüyor. 


Dur-kalkların azalmasıyla 6.7 milyar TL’lik tasarruf 


29 Ekim’e yetiştirilmesi planlanan köprü, lojistik sektörünün de iştihanı kabartıyor. TIR ve kamyonların Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilmesiyle, şehir trafiğinin rahatlaması, sektörde planlama imkanının artması ve dur-kalktan kaynaklı yakıt maliyetinin azalması bekleniyor. Sektör yetkilileri, Türkiye’deki dev yatırımların lojistik sektörüne önemli oranda katkı sağladığını belirterek, TIR ve kamyonların şehir trafiğini rahatsız etmeden direkt geçişlerinin mümkün olacağını, bunun tüm paydaşlar için kazançlı bir durumu beraberinde getireceğini kaydetti. 


Yetkililer, 3. Köprü, Kuzey Anadolu Otoyolu, İzmit Otobanı, 3. Havalimanı gibi projelerin sonlanmasıyla lojistikte dünyanın en önemli hatlarından birinin oluşabileceğini ve ticaretin yüzde 20 artabileceğini ifade ederek, köprü ile İstanbul’daki dur-kalkların azalacağını ve bu sayede yıllık 6.7 milyar TL tasarruf edilebileceğini ifade etti.


6 bin 500 işçi, 600 mühendis çalışıyor 


Yapımına 2013’te başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde, Anadolu Yakası'nda temelden 318 metre, Avrupa Yakası'nda ise 322 metreye ulaşan kulelerin yapımı tamamlandı. 3. Boğaz Köprüsü’nden araçların ve trenlerin geçeceği çelik tabliyelerin ikisi ise deniz yoluyla getirilerek kule altına kadar olan bölüme yerleştirildi. Daha sonra toplam 60 tabliye iki kule arasına uzanacak. 6 bin 500 işçi ile 600 mühendisin görev yaptığı projenin çalışmalarında yaklaşık 1000 büyük iş makinası kullanılıyor.


Dünya


Geri Dön