23 / 11 / 2024
fuzul

3T Teknoloji Merkezi Bursa'da açıldı!

3T Teknoloji Merkezi Bursa'da açıldı!

Dünyanın önemli teknoloji ve Ar-Ge oluşumları arasında yer alan RWTH Aachen Üniversitesi’nin 350 milyon euro’luk yıllık cirosu olan ITA araştırma merkezinin yüzde 100 iştiraki olan 3T Teknoloji Transfer Merkezi, Türkiye merkezini Bursa’da açtı.




Türkiye ile Almanya arasında, merkezde üretilen ürünlerin pazarlama ve alımı anlamında 20 yıldır çalışan 3T’nin Türkiye’de ofis açması için Aachen şehrinin ilk Türk kökenli meclis üyesi Ahmet Hicri Ağırman aracı oldu. Türkiye ile mesleki, akademik, yenilikçi teknik ürünlerin üretilmesi için işbirliği yaptıklarını belirten Ağırman, şunları söyledi:

“Türkiye’den bir kardeş şehir seçme, bir de yatırım yapma planı için İstanbul Sarıyer ve Bursa’yla ilgileniyorduk, sonunda kardeş şehrimiz Sarıyer olurken, Bursa’ya yatırım yapmak isteyen 3T için de aracı olduk. Katma değeri yüksek ürünler üretilmesi Türkiye’nin gelişimi için çok önemli. Almanların en iyi bildiği şey ise teknik, biz de bu şekilde iki ülkenin birbirinden faydalanmasını istedik.”

Rüzgar enerjisinde pervanelerin üretiminden, medikal alanda kalp kapaklarının yapımı ile tekstilde inovatif ürünlerin üretilmesine kadar pek çok alanda çalışma yapan 3T, üreticisi olduğu ürünleri Bursa’da Türk şirketlerine ürettirecek. Ağırman, “Pazar çok büyük, burada üretim ihtiyaçlara, siparişlere göre şekillenecek. Hem araştırmasını hem üretimini yaptığı için şirketin araştırmaya ayırdığı pay çok yüksek. Burada da üniversitelerle çalışılıyor, yeni ürünler de oluşturulabilir” diye konuştu.

Bursa’da Türk ve Alman bürokratlar ile işadamlarının katıldığı açılışta konuşan 3T Teknoloji Transfer Merkezi Üst Yöneticisi (CEO) Uwe Merklein, Türkiye’nin teknoloji ve sanayideki önemine dikkat çekerek, “Türkiye’ye kısa vadeli işler yapmak için değil, uzun vadeli işler yapmak için ofis açıyoruz, çalıştığımız firmalara çözüm ortaklığı için de yıllardır bu pazardayız” dedi. Merklein, 1.5 milyon euro’luk ilk yatırımla Türkiye’ye geldiklerini vurgulayarak, bunun sürekli artacağını söyledi.


Kızılay için mültecilere çadır hazırladı

Ahmet Hicri Ağırman, Türk Kızılayı ile Aachen’de biraraya geldiklerini belirterek, mültecilerin barındığı çadırları daha kullanışlı ve mevsime uyumlu hale getirmek için 1.5 yıldır araştırma ve üretim aşamasında olduklarını söyledi. Yakında çalışmanın tamamlanacağını anlatan Ağırman, “Kızılay, çadırların nemlenme, ağırlık, nakliye gibi onlarca sorunu olduğunu aktardı. Biz de ücretsiz bir çalışmayla bunun için ilk defa kullanılacak bir çadır maddesi ürettik. Paraşüt, yelken tekstillerini içeren maddelerden oluşan bir ürün, helyum balonunun en büyük özelliği gazın dışarıya çıkmaması, içinde sabit durması, paraşüt çok hafif ama bir insanı taşıyabiliyor, yelken de deniz tuzunu, suyunu içine çekmez, tüm bu ayrıntıları kullanarak böyle bir çadır malzemesi ürettik” dedi.


Duygu Erdoğan-Milliyet


Geri Dön