29 / 04 / 2024

5 soruda kamulaştırmasız el atma davası!

 5 soruda kamulaştırmasız el atma davası!

Kamulaştırmasız el atma, kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyması kamulaştırmasız el atma işlemi oluyor. İşte 5 soruda kamulaştırmasız el atma davası...



 

Özel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmaz bir mala kamu hizmeti için ihtiyaç duyan ve kamulaştırma yapma yetkisine sahip olan idareler kamu yararının bulunduğu durumlarda Anayasanın 46. maddesindeki koşullara uyarak ve parasını peşin vermek suretiyle kamulaştırma yapabiliyor. 


Anayasa ve yasalara uygun bir kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyarsa kamulaştırmasız el koymuş sayılıyor.


Kamulaştırma ise, kamu yararı için hükümet tarafından ya da kamu kurumları tarafından özel mülkiyetlere el konulması işlemi olarak ifade ediliyor. 


Peki kamulaştırmasız el atma davası nasıl açılır? kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..


1- Kamulaştırmasız el atma davası nasıl açılır? 

Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davalarının açılabilmesi için ise ilk olarak bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor.


2-  Kamulaştırmasız el atma davasında görevli mahkeme neresidir? 

Eğer idare fiilen şahsın taşınmazını kullanıyorsa kamulaştırmasız el atma davası, Asliye Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.


3- Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre ne kadar?

Kamulaştırmasız el atma davaları için herhangi bir yasal sınırlama bulunmuyor. Eski uygulamaya göre, yirmi yıllık hak düşürücü süre bulunuyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi (İptal: Anayasa Mahkemesi'nin 10/04/2003 tarih ve 2002/112E, 2003/33K sayılı kararı,) bu maddeyi iptal etti.


4- Kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti ne kadar?

Yargıtay 5.Hukuk Dairesi 19.03.2015 günü 2014/28459 Esas  2015/5328 Karar sayılı içtihadı ile Lüleburgaz 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin maktu olarak belirlediği vekalet ücretine ilişkin kararının bozulmasına, 04.11.1983 sonraki döneme ilişkin elatmalarda nisbi vekalet ücretine‘ hükmedilmesine karar vermiştir. 


Buna göre mahkeme ve icra vekalet ücretleri maktu değil dava ya da icra takip değeri üzerinden nisbi olarak belirlenecektir.


Nisbi, mutlak olmayan demektir. Buna göre, kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti mutlak bir ücret olmayıp duruma göre değişkenlik gösterebiliyor.


5- Kamulaştırmasız el atma dava dilekçesi nasıl yazılır?


.............  MAHKEMESİNE


DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :


KONU : Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat İstemi.


AÇIKLAMALAR 

1-)  Müvekkillerim , ...  İli, Merkez İlçesi ... mevkiinde kain, ... Ada, .... Parsel sayılı … metrekarelik taşınmazın  tamamının malikidirler.


2-) Söz konusu taşınmazın büyük bir kısmı yol yapımı sırasında davalı belediye tarafından kamulaştırma yapılmadan yola katılmış olup, kalan kısmı da imar açısından kullanılamaz durumdadır. Dava konusu taşınmaz şehir merkezine yakın, arsa talebinin yoğun olduğu bir yerde olup çevre yoluyla bağlantılı, elektrik, su ve altyapısı yapılmış, çevresinde sanayi sitelerinin de olduğu  bir alanda kalmaktadır. Bu yüzden m² fiyatı … TL. civarındadır.


3-) Müvekkillerim tarafından davalı idareye verilen dilekçe ile, söz konusu yerin kamulaştırılması ve bedellerinin kendilerine ödenmesi talep edildiği halde bugüne kadar herhangi bir işlem ve ödeme yapılmamıştır. Bu sebeple müvekkillerim maliki bulundukları taşınmaza yasaya aykırı olarak el atılması nedeniyle zarara uğramışlardır.


4-) Bu nedenle, zararın tahsili amacıyla dava açılması zorunlu hale gelmiştir.



HUKUKİ NEDENLER : 2942 S. K. m. 14, 16 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, keşif, bilirkişi incelemesi ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, … TL.’nin el atma tarihinden itibaren yasal faiziyle  birlikte davalıdan tahsiline, fazlaya ait talep hakkımızın  saklı tutulmasına, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. 


 …/…/…



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön