22 / 12 / 2024

5 soruda konut emlak vergisi nasıl ödenir?

5 soruda konut emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul sahipleri için her sene ödenen emlak vergisinde 2. taksit ödemeleri Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Peki, konut sahipleri ne kadar ve nasıl vergi ödeyecek? Kimler vergi ödemeyecek?



1 Kasım itibari ile başlayan emlak vergisi 2. taksit dönemi ay sonunda sona erecek. Bu süre zarfı içerisinde vergi mükelleflerinin ödemeleri yapmaları gerekecek. Ödemelerin 1 gün bile gecikmesi halinde aylık vergi cezası (yüzde 1,40) uygulanacak.

 

Emlak vergisi için ödemeler ilçe belediyesinde yapılıyor. İsteyenler belediyeye giderek tahsilat veznelerinde ödemelerini gerçekleştiriyor, isteyenler e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde ödemelerini yapabiliyor. 

 

Peki, konut sahipleri ne kadar ödeme yapıyor? Konut sahipleri hangi hallerde vergiden muaf olabiliyor? İşte sorularınızın yanıtı;

 

1- Konut için ne kadar emlak vergisi ödenir?


Emlak vergisi borcu, her konut için farklı bedellerde hesaplanıyor. Bunun nedeni ise konutun değeri ve bağlı olduğu belediye. Konut değerinin yüksekliği ödenecek vergiyi de yükseltiyor. Ayrıca, büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. 

 

Konut emlak vergisi normal yörede binde 1 oranında tahsil ediliyor. Büyükşehirde ise konutların emlak vergisi binde 2 oranında hesaplanıyor.

 

2- Kat irtifaklı konutun emlak vergisi nasıl hesaplanır?


GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan konutlar için arsa değil, konut vergisi ödeniyor. Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan konutun vergisi binde 1 veya binde 2 oranı üzerinden hesaplanıyor.

 

3- 2017'de alınan konutun vergisi ne zaman ödenir?


2017 yılı içerisinde alınan konutun emlak vergisi sorumluluğu 2018'de başlıyor. Dolayısı ile satın alınan yıl içindeki vergi sorumluluğu da eski malikte oluyor. Ancak 2017 yılı sonuna kadar belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.

 

4- Konut emlak vergisinden muaf olma şartları nelerdir?


Emlak Vergisi Kanunu'na göre geliri olmayan tek mesken sahipleri emlak vergisinden muaf olabiliyor. Muaf olma şartı; 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak. Vergiden muaf olabilecek kimseler ise bu şartı sağlayan ev hanımları, işsizler, gaziler, emekliler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri olarak sıralanıyor.

 

Muafiyetten habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor. Muafiyet şartlarını taşıyan kimselerin ödenmiş emlak vergisi iadesi için belediyeye müracaat etmesi yeterli oluyor.

 

5- Tapuda işyeri olarak kayıtlı konutun emlak vergisi nasıl ödenir?


Tapuda işyeri olarak kayıtlı ancak konut olarak kullanılan gayrimenkul için yine işyeri oranları kullanılarak vergi hesaplaması yapılıyor. Ancak, gayrimenkulün tapuda konut olarak değiştirilmesi halinde ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılabiliyor.  

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön