27 / 04 / 2024

Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir?

İnşaat çalışmaları henüz tamamlanmamış bir projeden gayrimenkul alanların emlak vergisi nasıl ödenecek? Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisini inşaat sahibi mi yoksa evi alan mı öder?



Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir?

İnşaat çalışmaları henüz tamamlanmamış bir projeden gayrimenkul alınması durumunda kişiye kat irtifaklı tapu veriliyor.


Verilen kat irtifaklı tapuda, tapunun hangi bağımsız bölüme ait olduğu belirtiliyor ancak; verilen tapu arsa tapusu niteliği taşıyor.


Bu söz konusu gayrimenkul için "bina vergisi" değil "arsa vergisi" ödeniyor.


Kat irtifaklı arsa tapusu olan alıcının bağlı olduğu belediyeye, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar, emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor.


İnşaatın tamamlanmamış olması halinde bir sonraki sene ise "arsa vergisi"nin ödenmesi gerekiyor. Arsa vergisi, kendi arsa payına isabet eden vergi oluyor.


İnşaat devam ederken ev alanlara, arsa tapusu verilmeyenlerin emlak vergisi nasıl ödenecek? Bu gibi durumlarda da, arsanın maliki kim ise, emlak vergisini de o ödüyor.


Örneğin, üzerine inşaat yapılan arsa, inşaat firmasına ait ise emlak vergisini de inşaat firması ödeyecek. Ancak,  tapu arsa sahibi üzerinde ise yani inşaat firmasına devri yapılmamışsa, emlak vergisini arsa sahibi ödüyor.


Kat irtifaklı ev vergisi!


Geri Dön