21 / 05 / 2024

5 yıllık kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi? Kira tahliyesi ne demek?

5 yıllık kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi? Kira tahliyesi ne demek?

Kiracılar, oturdukları yani kiraladıkları konutlar üzerindeki haklarını bilmek istiyor. İşte kiracıların merak ettiği detaylar!



EV SAHİBİ KİRACIYI ZORLA EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahibi kiracıyı zor kullanarak yani zorla evden çıkaramaz. Kiracının tahliyesi için geçerli haller kanunda sınırlandırılmıştır. Kiracıyı tahliye etmek isteyen kiralayan yani ev sahibi bu durumlardan birine başvurmak zorundadır. 

KİRACI KAÇ AY SONRA ÇIKARILABİLİR?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşme süresinin dolması ile birlikte sözleşme kendiliğinden uzar. Kiraya veren kişi, sürenin bitimini baz alarak sözleşmeyi en erken 10. uzama yılının dolmasından başlayarak kullanabilir.

Ancak kanunda belirtilen tahliye sebeplerinin oluşması halinde süre sınırı aranmamaktadır. Söz konusu nedenlerden herhangi birinin varlığı halinde kiracı tahliye edilebilir.

5 YILLIK KİRACIYI EV SAHİBİ ÇIKARABİLİR Mİ?

5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ama 10 yılı doldurmuş olan kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunarak, evden çıkarılması istenilen kiracı tahliye edilebilir.

TÜİK OCAK AYI KONUT SATIŞLARINI AÇIKLADI!

TÜİK, Ocak ayı konut satış istatistiklerini duyurdu. Bu verilerde ülke genelinde konut satışlarına dair ayrıntılar yer aldı. Türkiye genelinde konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı ve 97 bin 708 oldu. Konut satışlarında İstanbul başta yer aldı. Açıklanan bu verilerde İstanbul, 17 bin 415 konut satışı ile birlikte yüzde 17,8 ile en yüksek payın sahibi oldu. Satış sayılarına bakıldığı zaman İstanbul'u 8 bin 808 konut satışı ile birlikte yüzde 9 pay ile Ankara, 5 bin 572 konut satışı ve yüzde 5,7 payla da Antalya takip etti. Konut satış sayısının en az olduğu iller ise 23 konut ile Hakkari, 24 konut ile Ardahan ve 42 konut ile de Tunceli gelmektedir.


Geri Dön