27 / 04 / 2024

On yıllık kiracıya tahliye ihtarnamesi!

On yıllık kiracıya tahliye ihtarnamesi!

Ev sahibi kiracısını ancak belli durumların söz konusu olması durumunda evden çıkarabiliyordu. Peki ev sahibi on yıllık kiracısını nasıl evden çıkaracak? İşte on yıllık kiracıya tahliye ihtarnamesi...



On yıllık kiracıya tahliye ihtarnamesi!

Mevcut yasal düzenlemelere göre, ev sahibi kiracısını ancak belli durumların söz konusu olması durumunda evden çıkarabiliyordu. Bu durumlar, kiracının kira borcunu ödememesi, ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması gibi nedenler olarak karşımıza çıkıyor.


Ev sahibinin kiracısından tahliyesini istediği durumlar şu şekilde sıralanıyor:


1. İcra takibi; 

Kiracı olarak kira parasını ödememişseniz ve mal sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunabiliyor. İcra takibi kapsamında kira borcunun ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. Bu süre içerisinde borcun hala ödenmemesi durumunda; kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 


2. Mal sahibinin ihtiyacı olması;

Mal sahibi eğer bu konuta ihtiyaç duyuyorsa, aynı belediye sınırları içerisinde başka yani barınabileceği bir konutu yoksa evin tahliyesini isteyebiliyor. 


3. Evin el değiştirmesi; 

Kiraya konu olan konutun sahibinin el değiştirmesi takdirde, yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı varsa, evin tahliyesini talep edebiliyor. 


4. Gayrimenkulün zorunlu tadilatı

Gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. 


5. İhtar durumu; 

Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa, ev sahibi kiracıdan evin tahliyesini isteyebiliyor.


Ev sahibi on yıllık kiracısını nasıl evden çıkaracak?

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan Borçlar Kanunu kapsamında yer alan 347. maddeye göre, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracı tahliyesi için dilekçe!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön