27 / 04 / 2024

50 bin liraya işçi aranıyor! İşte merak edilen o meslek

50 bin liraya işçi aranıyor! İşte merak edilen o meslek

Günümüzde bazı meslek gruplarında artık çıraklar ve ustalar yetişmiyor. Bundan dolayı da pek çok sektör unutulmaya yüz tutmak üzere. Ekonomik getirisi yüksek olan o meslek grubunda 50 bin TL’ye çalışacak işçi bulma konusunda sorunlara şahit oluyoruz.



Mermer sektörü, işçi bulma sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Gençlerin, tozlu ve ağır bir iş kolu olmasından dolayı bu mesleği tercih etmiyor olması, mermercilere sorun yaşatıyor. Aylık 20 bin lira maaş teklif eden iş yeri sahipleri, çalıştıracak usta bulmakta dahi güçlük çektiklerini söylüyor. 

Konya'da faaliyet gösteren mermer atölyelerinden birinin sahibi Halil Tanır, bu konu hakkında düşüncelerini ifade etti. İşte tüm ayrıntılar…

Halil Tanır, "Ben çırak olarak başladım bu işe, 18 yaşında çıraklıktan gelmeyim. Başladığım zaman tabii ilk önce işten anladığım yoktu. Ağır bir meslek, ustanın işi kolay. Çırağın işi zor harcı getiriyor, taşı getiriyor. Usta yalnızca teraziye bakıyor ve ölçüyü alıyor. Bu işi hemen öğrenmem lazım diye düşündüm ve 6 ay içerisinde usta olmuştum. Sistem bu şekilde ilerlemektedir. Şu anda biz yevmiyeci çalıştırdığımız ustaların ücreti bin 500 lira, 2 bin lira arasında çalıştırıyoruz. Kaliteli ustayı 2 bin liradan aşağı çalıştıramazsınız. 26 gün boyunca çalıştığında bu usta matematiksel olarak hesap yaptığın zaman aylık geliri 50 bin liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.

GENÇLER TERCİH ETMİYOR!
Mermer sektörü, ekonomik getirisi yüksek olmasına rağmen gençler arasında pek tercih edilmeyen mesleklerden biri olarak öne çıkıyor. Halil Tanır, mermerciliğin geleceğinin son derece parlak olduğunu ve para kazanma potansiyeli yüksek bir meslek kolu olduğunu açıkladı.

Tanır, "Bizim sektör biraz ağır bir iş kolu ve tozlu bir iş olduğu için hiç kimse tercih etmiyor. Biz bu konudan dolayı çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bizim üstümüzdeki nesilden sonra bizden sonraki nesil yetişmedi. Ve gelmiyorlar artık, herkes hazır iş istiyor. Temiz iş istiyorlar, düşünüyorlar, markette çalışayım, tezgahtarlık yapayım. Bütün gençlik günümüzde üniversite mezunu olmuş. Mağazada satış pazarlama işini yapmayı tercih ediyorlar. Ama mermere gelmiyor. Mermerin mimarı yoktur. Üniversitesi yok. Bu üniversitenin mimarı zaten kendin yapıyorsun. Yani istek olduğu sürece yapamayacağın iş yok mermerde.

Mermer sektöründe çırak ve usta bulma sorunu, iş sahiplerini emeklilik planlarını ertelemeye zorluyor. Halil Tanır, "Ben 5 sene önce dedim ki, 5 sene sonra emekli olacağım dedim. Ve şu anda diyorum ki, ben daha 15 yıl daha çalışacağım. Çünkü çırak, kalfa ve usta yok. Yeni üniversite mezunu olabilirsin ama okuyamıyorsan gel bir sanatı tanı, öğren. Eskiden bize altın bilezik derlerdi. Mesleği öğrendiğin zaman altın bileziği aldın derlerdi. Gençlerin bu mesleğe yönelmesi gerekiyor. Biz bunu gençlere değil, ailelerine söylememiz gerekiyor ki aileleri ona göre yönlendirsin. Bunu gençliğe aşılamamız lazım. Biz de asgari ücret yok. Asgari ücretin üzerine gelen bir maaş var. Yani çırak biz de en kötü 20 bin lira maaş alır" dedi. (TGRT Haber)


Geri Dön