05 / 05 / 2024

50 bin liraya kadar ki ihaleler satışa çıkmayacak!

50 bin liraya kadar ki ihaleler satışa çıkmayacak!

Güngör Uras Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde "50 bin liraya kadarki ihaleler ‘yandaşlara' verilebilecek" başlıklı yazıyı kaleme aldı



Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak kanunlaşırsa, bundan sonra kamu kuruluşları, belediyeler, özel idareler 50 bin liranın altındaki ihaleleri "yandaşlara/dosta/akrabaya" verme imkânına sahip olacak. (Not: Kamu ihale mevzuatı AKP iktidarı döneminde 54 defa değiştirildi.)

AB'ye uyum yasaları arasında TBMM'de kabul edilen bir yasa ile kamu ihaleleri merkezi ve bağımsız bir kurum olan Kamu İhale Kurumu tarafından belli usullere bağlanmıştı. İhaleleri bu bağımsız kurum yapıyordu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Hükümet Kamu İhale Kanunu'ndaki bu yeni değişiklik ile kamu kuruluşlarına, belediyelere, özel idarelere ihaleyi istediğine vermekte tam bir serbestlik getiriliyor.

Taslağa göre "yaklaşık maliyeti 50 bin lirayı aşmayan mal, hizmet alımı ve yapım işleri" ile "temsili ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar", ihale komisyonu kurma, yeterlilik kurallarını arama, teminat alma ve sözleşme yapma zorunluluğu bulunmaksızın piyasada fiyat araştırması yapılarak temin edilecek.

Devlet ihaleleri 66.2 milyar TL
Yaklaşık maliyeti 50 bin-100 bin lira arasındaki mamul mal veya hizmet alımları ile 50 bin-1 milyon lira arasındaki yapım işlerinde ise en az 3 istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenecek.

Yeterli bulunan isteklilerden ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak, ihale sonuçlandırılacak.

Kamu İhale Kurumu verilerine göre, 2009 yılında her 100 mal alım ihalesinin 65'ini, hizmet alımının 52'sini, yapım işlerinin de 27'sini, 50 bin liranın altındaki alım ve yapım işleri oluşturdu.

Parasal değer olarak ise alım ihalelerinin yüzde 10'u, hizmet alım ihalelerinin yüzde 2'si, yapım işlerinin 1'i, 50 bin liralık sınırın altında.

Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 2008'de ihale ile sonuçlanan kamu alımları 83.9 milyar TL, 2009'da 66.2 milyar TL oldu.

Belediye ihaleleri 14.6 milyar TL
Faiz ödemeleri hariç devletin harcama bütçesinin kabaca üçte biri kamu alımlarına gidiyor. Bu alımlar ile birileri devlete mal ve hizmet satıyor. Bunun karşılığında bir kazanç elde ediyor.

Kamu İhale Kurumu'nun açıklamalarına göre 2009 yılında 78 bin yüklenici (halk anlatımı ile müteahhit kişi veya kuruluş) kamu ihalesine iştirak ederek sözleşme imzalamış. Müteahhit başına ortalama sözleşme sayısı 2.21 olarak belirlenmiş.

Kamu ihaleleri içinde 50 bin TL'nin altındaki, ihalelerin sayı olarak büyük bölümü belediyelerin ihaleleri. 2009 yılında toplam 66.2 milyar TL. İhalenin 14.6 milyar TL'lik bölümünü belediye ihaleleri oluşturmuş. Yürürlükteki kanun gereği, büyüğü ile küçüğü ile bu ihalelerinin tamamını Kamu İhale Kurumu gerçekleştiriyor.

Kamu İhale Kurumu, 2002 yılında kurulan bir bağımsız kuruluştur. Kamu ihalelerinde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Hazırlanan tasarı ile ihalelerin bir bölümünün kurumun görev ve sorumluluk alanının dışına çıkarılması
hedef alınıyor.
Milliyet


Geri Dön