27 / 04 / 2024

545 yıllık tek yalı camisi yenileniyor! Edirne'de tarihi restorasyon başladı!

545 yıllık tek yalı camisi yenileniyor! Edirne'de tarihi restorasyon başladı!

Edirne'de 545 yıllık tek yalı camisi olan tarihi Kasımpaşa Camiisi definecilerin kazıları sonucunda büyük tahribat görmüştü. Edirne Valisi Yunus Sezer, caminin restorasyon çalışmalarına başlandığını açıkladı. 



Edirne'de Tunca Nehri kenarında dönemin Osmanlı padişahları Sultan ikinci Murad ile oğlu Fatih Sultan Mehmet'e de vezirlik yapan Kasımpaşa tarafından 1478 yılında yaptırılan tarihi cami, duvarlarında ve kubbesinde oluşan çatlaklarla yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Öte yandan tarihi camiye, definecilerin yaptığı kaçak kazılar da büyük zarar verirken, caminin restore edilmesine karar verildi. 

CAMİ YERİNDE RESTORE EDİLECEK!

Harabe halindeki tarihi caminin son durumunu yerinde inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, yapının Edirne tarihindeki önemine değindi. Sezer, "Evliya Kasımpaşa Camiisi tarihi bir cami. Aldığımız bilgilerde yukarıdaki Osmanlı sarayından kayıklarla gelinip rıhtımı olan, külliyesi olan bir cami, gelinip cuma namazları kılınan bir yer. Gezince ben de çok etkilendim.

Evliya Kasımpaşa'nın da türbesi orada. Burada bir yarım minare var, biraz da sembolü olmuş halde. Burasının taşkın sahası olması nedeniyle su basma riskine karşı taşınması gündeme gelmiş. 2'nci bir projede de burasının 3 metre kadar yükseltilmesi gündeme gelmiş.

Gelinen noktada burasının yerinde restore edilmesi daha uygun diye düşünüyorum. 20 yıllık süreçte 2 ya da 3 defa çok yüksek olmamak kaydıyla su baskını olmuş. Burasının mimarisi de taşınmaya çok uygun değil. Çünkü tuğla bir mimarisi var. Sökülüp taşınması büyük bir tahribata sebep olabileceğinden söz ediyor arkadaşlar" dedi.

Camiinin yerinde restorasyonuna karar verildiğini söyleyen Sezer, burayla ilgili sürecin başlayacağını açıkladı.

545 yıllık tek yalı camisi yenileniyor! Edirne de tarihi restorasyon başladı!

545 YILLIK TARİHİ CAMİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, caminin tarihsel önemiyle ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Beksaç, Evliya Kasımpaşa Camisi Edirne'nin en güzel camilerinden biri olduğunu fakat en unutulmuş, kaderine terk edilmiş yapılarından biri olduğunu söyledi.

Mimari stili açısından da cami Edirne'deki en farklı camilerden birisi olarak dikkat çekiyor ve Edirne'nin olgunluk döneminin Osmanlı yapıları arasında farklı bir yeri var. Fakat bu cami yıllardır unutulmuş, kaderine terk edilmiş halde.

Prof. Dr. Beksaç, ''Evliya Kasımpaşa Camisi kaderine terk edilmesiyle birlikte büyük bir tahribat görmüş, kabristan hemen hemen yok olmuş.

Ve içerisi de çok lüzumsuz kişilerin, çok uygunsuz kişilerin ziyaret edip kullanmaya başladığı bir duruma düşmüştür ve camiye bugünkü şekliyle baktığımız zaman yani dini bir yapıya yakışmayacak bir şekilde kullanılma alanına sahne olduğu görülmesi de üzücüdür. Bu ecdada karşı bir saygısızlık, birçok üzücü bir durumdur" dedi.

DEFİNECİLERİN YAPTIĞI KAZILARDAN BÜYÜK ZARAR ALMIŞ!

Definecilerin yaptığı kazılar sonrası caminin büyük zarar gördüğünü ifade eden Beksaç, "İlginç olan define kazıları. Tabi ki bir İslami mezarlıkta define kazısı yapacak kadar yani akılsız birini düşünemiyorum. Bir İslami mezarlık kazmak, oradaki ecdadının son kalıntılarını rahatsız etmek gerçekten çok üzücü ve günah. Yani buna akıl sır erdirmek de mümkün değil. ''diyerek öyle mantıksız bir kazmanın sadece geçmişe zararı olduğunu, geçmişin hatıralarını yok etmekten başka da bir şey olmadığına vurgu yaptı. 

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Geri Dön