23 / 11 / 2024

6 maddede site ortak alanlarından tahliye!

6 maddede site ortak alanlarından tahliye!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site ortak alanlarından tahliye' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...




1-) Kat Mülkiyet kanunu madde10-da belirtilen, ileride yönetimin giderlerine katkı sağlasın diye oluşturulan bağımsız kullanıma müsait konut veya işyeri gibi ortak alanlar kiraya verilebilir veya bir hizmete-kişiye tahsis edilebilir. 


2-) Bu gibi alanlar, bir sözleşme ile kiraya verilmişse, doğal olarak kiralama hukuku geçerlidir. Ancak, kat irtifaklı veya kat mülkiyetli anagayrimenkullerde,bazı hizmetlerin görülmesi için kapıcı,kaloriferci, bekçi,bahçıvan gibi çalıştırılan görevlilere, görevleri süresince kullanmaları için anagayrimenkul dahilinde bir yer tahsis  edilmişse buralarda, Kat  Mülkiyet Kanununun Ek madde 2-si geçerli olur.


3-) Anagayrimenkulün ortak yerlerinden olan kapıcı dairesi,bekçi odası, bahçıvan evi vb. yerlerin ilgili hizmet sözleşmesinin sona ermesinden itibaren on beş gün içinde boşaltılması gerekmektedir.


4-) Hizmet sözleşmesinin hangi nedenle sona erdiğinin ve haklı veya haksız oluşunun boşaltma yükümlülüğüne  bir etkisi olmayıp, hizmet sözleşmesinin kat malikleri kurulu veya yönetici tarafından sona erdirilmiş olması yeterlidir.


5-) Sözleşmesi sona erdirilen görevlinin kendisine bu görevi dolayısı ile tahsis edilmiş olan yeri on beş günlük süre içinde boşaltmaması halinde, kat maliklerinden biri veya yönetici tarafından, taşınmazın bulunduğu yerin en büyük mülki amirine başvurulur ve onun vereceği karar üzerine-başkaca bir tebligata veya işleme gerek olmaksızın- ortak yer bir hafta içinde zabıtaca boşaltılır.


6-) İlgililerin idari veya adli mercilere başvuruları boşaltma işleminin yerine getirilmesine engel olmaz. Görevine son verilen hizmetlilerin, kendilerine tahsis edilmiş olan ortak yerlerden tahliyelerinin sağlanması için tek yöntem,  KMK Ek made2-deki bu yol değildir. Bu madde gereğince girişimlerde bulunulmasına rağmen,idari mercilerin madde hükmünü yanlış yorumlamaları sonucunda tahliyenin sağlanamamış olması halinde Kat Mülkiyeti Kanununun 33. Maddesi hükmüne dayalı olarak mahkemeye müracaat edilebilir. Bu iki yoldan birine gidilmiş olması diğer olanağın da kullanılmasına engel olmadığı gibi, hem idari mama hem de mahkemeye aynı zamanda müracaat edilmesi dahi mümkündür.


www.konutsitesiyonetimi.com 

  

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



8 maddede site yönetim kurullarının hesap verme zorunluluğu!



Geri Dön