23 / 11 / 2024
fuzul

6 soruda DASK 2020!

6 soruda DASK 2020!

Deprem kuşağında bulunan ülkemizde sık sık orta ve büyük şiddette depremler yaşanıyor. Depremin ortaya çıkardığı olumsuzlukları ise Zorunlu Deprem Sigortası bertaraf ediyor. Peki DASK neyi karşılar, neyi karşılamaz? Hangi binalar DASK kapsamında? İşte tüm merak edilenler...




Türkiye, deprem kuşağında yer alıyor. Depremin nerede ve ne zaman olacağı bilinmezken olası bir depreme karşı konutun güvence altına alınması ise Zorunlu Deprem Sigortası’ndan geçiyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Zorunlu Deprem Sigortası, devlet tarafından vatandaşa zorunlu tutuluyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) evleri depreme ve depremin neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi olumsuzluklara karşı güvence altına alıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için kolay ve hızlı şekilde yapılıyor. Herhangi bir sigorta acentesi ya da banka şubesine gidip adres bilgileri verilerek DASK poliçesi yaptırılabilirsiniz.

1- PRİMLER NASIL BELİRLENİYOR?

Poliçeler her yıl yenileniyor ve prim tutarları konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüna, inşa yılına, kat sayısına ve bulunduğu mahallede yer alan risk grubuna göre hesaplama yapılıyor. DASK prim tutarları oldukça cüzi miktarlarda oluyor ve kredi kartlarına da taksitle yansıtılabiliyor.

2- YENİLEME İNDİRİMİ VAR MI?

Poliçelerini düzenli olarak yenileyenler için DASK indirimi yapılıyor. İnşaat tarihi ve kat sayısına göre de indirimler fırsatı sunuluyor.

3- HASAR ANINDA NE YAPILMALI?

Herhangi bir depremin ardından poliçe sahibi konutunda deprem hasarı tespit etmesi durumunda ALO DASK 125 Çağrı Merkezi’ni arıyp hasarının tazmin edilmesini istenebiliyor. Hasar bildiriminin yapılmasından sonra eksper konutu ziyaret edip hasarın boyutuyla ilgili raporunu tutup hasar takip dosyası açıyor. Ardından DASK ortaya çıkan hasarın giderilmesi için sigortalıya ödeniyor.

Ödeme tapu sahibine yapılıyor ve en yakında bulunan banka şubesinden hasar ödemesi nakit olarak alınabiliyor.

DEPREM SONRASI DESTEK

Zorunlu Deprem Sigortası olan malikler deprem sonrasında evlerine gelen maddi zararları hızlıca DASK ile gidip hayatlarını kaldıkları yerden sürdürebilirler.

4- DASK NEYİ KARŞILAR?

DASK, temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar, yapının benzer nitelikte bulunan tamamlayıcı bölümlerini güvence altına alıyor.

5- DASK NEYİ KARŞILAMAZ?

DASK, enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri başkaca devam edecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal-eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve depremin ardından yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının arından kalan hasarlar, depremden bağımsız olarak binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşan zararları karşılamıyor.

AZAMİ OLARAK 240 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENİYOR

DASK her yıl inşaat maliyetlerinde yaşanan artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor. DASK'ın verdiği azami teminat tutarı bütün yapı tiplerinde 240 bin lira olarak açıklandı.

6- HANGİ BİNALAR DASK KAPSAMINA ALINIR?

Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak yapılan binalar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bulunan bağımsız bölümler, binaların içerisinde bulunan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan ya da verilen kredi ile yapılan meskenler, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmayan kooperatif evleri teminat kapsamına alınıp sigortalanabiliyor.

DASK’a 10 bin 500 konuttan hasar ihbarı geldi!

Türkiye'de 9,6 milyon konut DASK güvencesi altında!


Geri Dön