23 / 12 / 2024

6 soruda emlak vergisinden kimler muaf?

6 soruda emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisi ödemelerinden kimi mal sahipleri muaf olabiliyor. Muafiyet için aranan şartları taşıyan kimselerin belediyeye müracaat etmeleri şart..



Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergiler arasında bulunuyor. 2017 yılına ait emlak vergisi 2. taksit ödemeleri devam ediyor. Vergi mükellefleri ödemelerini Kasım ayı sonuna kadar yapabiliyor.

 

Vergi için konuta özel muafiyetlikler bulunuyor. Kanunda belirtilen şartları taşıyan kimseler vergi ödemesinden muaf olabiliyor. Peki, emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?

 

1- Emlak vergisi muafiyeti nedir?


Emlak vergisi muafiyeti, 1319 sayılı kanun gereğince uygulanıyor. Kanunda aranan şartları taşıyan kimseler vergi ödemelerinden muaf oluyor. 

 

2- Emlak vergisi muafiyet şartı nedir?


Emlak vergisi ödemelerinden muaf olma şartı 200 metrekareden küçük tek meskene sahip olmak. Bunun yanı sıra bir yazlığa sahip olmamak. Gelire sahip olmamak.

 

3- Emlak vergisinden kimler muaf olabilir?


Emlak vergisi muafiyetinden yukarıdaki şartları yerine getiren geliri olmayan ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, emekliler, engelliler ve işsizler yararlanabiliyor. 

 

4- Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapılır?


Emlak vergisi muafiyetten yararlanılabilmesi için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Belediyeye dilekçe verilmesi yeterli oluyor.

 

5- Muaf olduğundan habersiz ödenen vergiler geri alınabilir mi?


14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerekiyor.


 
Emlak vergisi iadesi için ilçe belediyesine bağlanacak köylerdeki gayrimenkul sahiplerinin bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.

 

6- Ödenmiş emlak vergisi iade edilmezse ne olur?


Yapılan müracaat üzerine belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.

 

Belediyenin olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön