6 Şubat depremlerinin denetçileri kağıt üzerinde!
Tüm Türkiye'yi derinden yaralayan ve 50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan 6 Şubat depremlerinin üstünden 1 sene geçmesine rağmen, ne yaşanılan acı ne de skandallar bitiyor.
Geçtiğimiz sene 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve tüm ülkeyi derinden etkileyen 'asrın felaketi'ne dair şok edici gerçekler ve inanılması güç gelişmeler ortaya çıkıyor. Kahramanmaraş'ta 69 kişinin hayatını kaybettiği bir binanın "kağıt üzerinde" denetçisi 75 yaşındaki bir mühendis "Bina ile herhangi bir ilgim yoktu, o şantiyede hiçbir zaman denetim yapmadım" diye konuştu.
BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre; meydan gelen depremlerde yıkılan ve 69 kişinin hayatını kaybettiği bir binanın denetçisi olarak gözüken 75 yaşındaki mühendis Hasan, Türkiye’de diplomasını yapı denetim şirketlerine "kiralayan"lardan sadece biri.
Hasan, mahkemede verdiği ifade de binada sadece kâğıt üzerinde denetçi olduğunu ve ortaya hiç gitmediğini ifade ederek, “Adli kontrolle bırakılınca araştırdım ve diplomamı verdiğim yapı denetim firmasının kâğıt üzerinde beni denetçi gösterdiğini gördüm. Bu bina ile ilgili herhangi bir ilgim yoktu, o şantiyede hiçbir zaman denetim yapmadım.” diye ifade etti.
Kendisini denetçi olarak gösteren şirkette proje denetmenliği yaptığını ve diğer görevlerden haberinin olmadığını belirten Hasan, donatı ve malzeme kalitesi yetersizliği sebebi ile bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak yer aldığı kaydedildi.
BİNANIN YERİNİ BİLE BİLMİYOR
2011 yılında yapımı biten ve depremlerde 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi ile ilgili olarak davanın sanıklarından proje müellifi F.B.Ö ise mahkemedeki verdiği ifade de "Binanın yıkılması ile ilgili sorumluluğum yok. Binanın kontrol ve denetimine gitmedim. Binanın yerini bile bilmiyorum" dedi.
KİRALIK DİPLOMA SORUNU HEP VAR
Öte yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı müfettişlerinin 2011 ve 2015’te senelerinde hazırladığı denetim raporunda, yapı denetim sistemindeki pek çok sorunun yanı sıra kiralık diploma sorununa da dikkat çekildi.
Raporda, yapı denetimden sorumlu kişilerin yarısının kimlik bilgilerinin hatalı/sahte olduğu, veri güvenliğinin bulunmadığı ve “sahadaki uygulamaların kontrol dışı” kaldığına dikkat çekilirken “Sisteme girilen verilerin yapısı düşünüldüğünde, sahadaki uygulamaların kontrol dışı kaldığı söylenebilir. Tespitlerimiz, istatistiki veri olarak dahi ürkütücü boyuttadır. Sistemde mühendislik açısından etkili bir kontrol yok” denildi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz'den İstanbul depremi için en kötü senaryo!
Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!