23 / 12 / 2024

64 OSB daha geliyor!

64 OSB daha geliyor!

11. Kalkınma Planı’nda Organize Sanayi Bölgelerine özel bir yer ayrıldı. 2023 yılına kadar 64 OSB projesi tamamlanacak. Bu OSB’lerde 440 bin yeni istihdam oluşturulacak. OSB yatırımlarının toplam değeri ise 4.5 milyar TL’yi bulacak...



Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), hem üretimi hem de istih­damıyla ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Türkiye genelinde 1 milyon 881 bin kişinin istihdam edildiği OSB’ler, Türkiye’nin kal­kınmasının temel unsuru ve vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, her alanda verimliliği artırıp, milli teknoloji hamlesiyle küresel rekabet gücü kazanmaya yönelik bir kalkınma sürecinin öngörüldüğü 11. Kalkınma Planı döneminde, aralarında OSB’lerin de yer aldığı kat­ma değerli üretim ve üretimin yapılabileceği fiziki altyapıların ge­liştirilmesine büyük önem atfediliyor. 2019-2023 yıllarım kapsayan plan döneminde proje maliyeti 4.5 milyar TL’yi bulan 64 OSB’nin tamamlanması öngörülüyor. Bu yatırımların hayata geçirilmesiyle 440 bin ilave istihdam sağlanması hedefleniyor.  İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları kişi başı geliri 15 bin dolar ve üzerine taşıyacak, dolayısıyla ülkeyi orta gelir tuzağından çıkaracak fırsatın OSB’lerde olduğuna işaret ederken, yeni nesil sanayi ve teknoloji bölgelerine duyulan ihtiyaca dikkat çekiyorlar. 11. Kalkınma Planı’nda sanayi­nin gücüne güç katmak ve rekabeti daha da artırmak için aralarında OSB’lerin de bulunduğu sanayi ve teknoloji bölgelerinde bu nokta­da atılacak önemli adımlara işaret ediliyor.

31 yeni sanayi sitesi kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 11. Kalkınma Planı döneminde 64 yeni OSB dışında sanayi ve teknoloji alanlarına yönelik birçok yatırımı hayata geçirmeyi planlıyor. Bakan Varankin açıklamalarına göre 2019-2023 yıllarını kapsayan Plan döneminde 31 yeni küçük sanayi sitesinin (KSS) kurulması öngörülüyor. Küçük sanayi sitelerinin altyapılarının tamamı ve üstyapı tesislerinin yüzde 70'e kadar olan kısmı krediyle destekleniyor. Sanayi siteleri de kredi desteğinden, emlak vergisi muafiyetinden, KDV muafiyetinden, çevre ve temizlik vergisi indiriminden, yapı denetim kuruluşlarına ödenecek bedelde yüzde 75 indirimden ve belirli işlemlerde damga vergisi ve harç istisnası desteğinden faydalanabiliyor. Bakan Varank’ın açıklamalarına göre Plan döneminde tamamlanması öngörülen sanayi sitelerinin sekizi Akdeniz'de, ikisi Ege'de, üçü Marmara'da, dördü iç Anadolu'da, beşi Karadeniz'de, ikisi Güneydoğu Anadolu'da, yedisi Doğu Anadolu'da bulunuyor. Bu arada 2019 yılı sonuna kadar yerleşim alanları içinde kalmış iki sanayi sitesinin taşınması planlanıyor. Plan döneminde, yatırım miktarı yüksek, alan ihtiyacı fazla ve Türkiye'nin dış ticaret açığını kapatmaya yönelik sanayi ürünlerinin üretildiği endüstri bölgesi yatırımlarının da hayata geçirilmesi öngörülüyor. Bugüne kadar 19 endüstri bölgesi ilan edilirken, plan döneminde onun üzerinde endüstri bölgesi daha kurulması hedefleniyor. Edinilen bilgiye göre endüstri bölgelerinin tam kapasiteyle üretime geçmesi halinde, yaklaşık 32.5 milyar dolarlık yatırım hayata geçecek. Bu yatırımlar 86 bin kişiye istihdam oluşturacak. Cari açıkta yılda 18.5 milyar dolarlık azalma yaşanacak.

313 OSB var

Önce OSB’lerin dünden bugüne gelişimine kısaca bir göz atalım. Gelişmekte olan ülkelerde 1960’lı yıllarda hizmete girmeye başla­yan OSB’ler, Türkiye’de de resmi olarak ilk kez 1961’de kavram olarak ifade edildi ve 1. Beş Yıllık Kalkınma Planı ve sonrasında sanayinin gelişiminde önemli bir unsur olarak değerlendirildi. Beş Yıllık Kalkınma Planları doğrultusunda ilk pilot OSB Bursa'da kuruldu. İnşaat sürecinde tamamen dolmasının en az 15 yıl alaca­ğı düşünülen Bursa OSB’nin 3-4 yıl içinde büyük oranda dolunca, bu tür bir yapılanmanın sanayiyi güçlendireceğine olan inanç arttı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre 2002’de Türkiye’de 193 OSB faaliyetteyken, 2003-2019 yılları arasında 120 OSB daha kuruldu. Bugün itibarıyla toplam OSB sayısı 313’e çıkmış durum­da. OSB’lerde yaklaşık 53 bin firma faaliyet gösterirken, 1 milyon 881 bin kişiye istihdam sağlandı. Bakanlık verilerine göre 1962-2002 arasında yıllık ortama 2 adet OSB projesi biterken, 2003-2018 ara­sında yıllık ortalama 8 adet OSB projesi bitirilerek sanayicilerin hiz­metine sunuldu.

Anadolu'da OSB seferberliği

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’de sanayileşme çabalarının Cumhuriyet dönemiy­le birlikte yoğunluk kazandığını vurgulayarak, ekonomik kalkınma­nın ve yeni kazanılan siyasi bağımsızlığın temel taşı olarak kabul edi­len sanayileşmenin, Cumhuriyet’in ilk yıllarında bir süreliğine özel kesimin girişimlerine bırakıldığım belirtti. OSB uygulamalarının 50 yıllık geçmişinin Türkiye’de girişimciler ile başladığını dile getiren Kızıltan, “Fakat gerek mali gücün yetersizliği, gerekse yeterli dene­yimin olmaması nedeniyle özel kesim o dönemde kendisinden bek­lenen bu görevi tam anlamıyla yerine getiremedi.

OSB’ler, 1960’lı yılların başında yerel ve merkezi yönetimler ile sanayi çevreleri tarafından yüksek sesle konu­şulur ve tartışılır oldu. OSB’lerin ele alınması ve yaygınlaştırılması konuları kalkınma planla­rının başından beri temel ekonomi politikaları­nın öznesi oldu. Bu süreçte belirlenen hedefler doğrultusunda Türk sanayisinin geliştirilmesi amacıyla OSB uygulamalarına ilk olarak 1962 yı­lında Bursa’da kurulan OSB ile başlandı. İşte ya­rım asırlık süreçte, özellikle son 20 yılda Anadolu tam anlamıyla bir OSB seferberliğine girdi. Bu, gerek üretimin planlı şekilde artmasında, gerekse üretimin Anadolu’ya yayılmasında hayati bir rol oy­nadı. Bilindiği gibi yasa ile OSB kurulması gereklili­ğini belirleyen kuram Ticaret ve Sanayi Odalarıdır. Mersin’de de Mersin-Tarsus OSB’nin kuruluşun­da önemli bir rol oynadık” diye konuştu.

64 OSB kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamalarına göre Plan döneminde 18 bin 400 hektar alana sahip 64 OSB altyapı projesi kredilendirilip tamam­lanacak. 64 OSB’den üçü gıda, üçü tekstil, ikisi mermer, ikisi deri, biri medikal ve biri metal olmak üzere toplam 12’si ihtisas OSB’si olacak. Diğerleri ise karma OSB’den oluşacak. 64 OSB’nin proje maliyetinin 4.5 milyar TL olması bekleniyor. Bu OSB’lerin ekonomiye kazandırılmasıyla birlikte yakla­şık 440 bin ilave istihdam sağlanacak.

Plan döneminde kredilendirilip tamamlanacak OSB projelerinden 10’u Marmara, 12’si Ege, dördü Akdeniz, 12’si İç Anadolu, 10’u Karadeniz,12’si Güneydoğu ve dördü Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. II bazında bakıldığında beş OSB projesiyle  Ankara  ilk sırada yer alırken, bu ili dörder OSB ile Şanlıurfa ve Tekirdağ, üçer OSB’yle de Balıkesir ve Yalova izliyor.

Bakan Varank Para Dergisi’ne yaptığı bir açıklama­da 11. Kalkınma Planı’ndaki makro-ekonomik hedefle­ri gerçekleştirebilmek için katma değerli üretim ve bu üretimin yapılabileceği fiziki altyapıların geliştirilmesinin oldukça önemli ol­duğuna dikkat çekerek, Plan döneminde imalat sanayine yönelik desteklerin artırılmasını hedeflediklerini açıklamıştı.

Tahir Nursaçan / Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“Dubai Türk Ticaret Merkezinde son aşamaya gelindi"

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 1976’da kurulmuş olup, 22 milyon metrekare alan üzerinde, bin 250 işletmesi ve 75 bin çalışanı ile ülkemizin kalkınması ve gelişmesi adına önemli hizmetlerde bulunan önemli cazibe merkezlerinden biri. Kayseri OSB uluslararası büyük projelere imza atma yolunda önemli hamleler yapıyor. Kısa bir sürede birçok önemli proje hayata geçirildi. Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali; 55 megavat kapasite ile Kayseri OSB tarafından gerçekleştirildi. Kapasite olarak Kayseri OSB'de faaliyet gösteren firmalarımızın elektrik ihtiyacının yüzde 22’sini karşılayacak hale getirilen tesis, aynı zamanda 65 bin konutu aydınlatacak. Kayseri OSB yönetimi olarak 2023 hedeflerine ve dış ticaretin geliştirilmesi adına; yeni yaklaşımlarla geliştirilmiş, Kayserili ve tüm Türkiye'deki firmalarımıza destek sağlayacak Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurduk. Merkez, sanayicilerimize hizmet veriyor.

Kayseri Endüstriyel Tasarım Merkezi, yaptığı çalışmalar ile bölgede faaliyet gösteren firmaların tasarım ihtiyaçlarını, maksimum seviyede karşılıyor. Bu merkezimizin öncü ve örnek bir merkez olması yönünde yoğun çabalarımız var.

Adnan Ünverdi / Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“Savunma sanayi ve medikal yatırımlarını çekmek istiyoruz”

Yeni kalkınma hamlesinde en kritik şehirlerin başında gelen Gaziantep’te, 6 OSB bulunuyor ve 2 yeni OSB'nin de hazırlıkları sürdürülüyor. Bunlar, ayakkabı İhtisas OSB ve bir ilk olarak iki il tarafından Gaziantep Kilis arasında 45 milyon metrekare alana kurulacak Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi. Bu bölgede orta ve ileri teknoloji yatırımlara yönelik büyük parsellerde altyapı çalışmaları devam ediyor. Polateli-Şahinbey OSB, ayrıca Hassa-Dörtyol Tünel Projesi'nin tamamlanması ile İskenderun Limanı'na 87 kilometre gibi kısa bir mesafede olacak. Bu bölgemizde sektörel anlamda ülkemiz için stratejik öneme sahip olan savunma sanayi ve medikal sektöründe inisiyatif almak ve bu sektörlere yönelik yatırımları bölgemize çekmek istiyoruz. Şehrimiz, savunma sanayine uygun üretimler

yapmaya karar vermiştir. Bu çerçevede yerli ve milli tedarik zincirinde yer alma çalışmalarımızı da hızla başlattık. Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza küme oluşturmak için başvuruda bulunduk. Kentimizde halihazırda savunma sanayine üretim yapan firmalar zaten var ve 200’ün üzerinde firmamız savunma sanayine üretim yapabilecek durumda. Bu arada ilaç ve tıbbi cihazlar sektöründe, Gaziantep olarak önemli adımlar atıyoruz. Medikal sektöründe yerli ve milli üretimi artırmak, dünya standartlarında kaliteli ve belgelendirilmiş ürünler geliştirmek amacıyla MESANTEP projesini başlattık.

Cengiz Şimşek / Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“Marka değerini yükseltecek projelere ağırlık vereceğiz”

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, 5 ayrı bölümde Türkiye’nin en geniş alana sahip OSB'lerinden biri. Daha birkaç yıl içinde tahsisleri yapılan 5. bölgedeki faaliyette olan firma sayısı giderek artıyor. Halen bu bölgede 50 fabrikanın yapımı devam ediyor. Küresel ölçekçe ve bölgemizde yaşanan sorunlara rağmen bölgemizde kapanan firma veya fabrika yok ama yeni firma ve fabrikalarımız var. 5 bölgede toplam tahsisli firma sayısı bin 479. İnşaat çalışmaları ve devam edenlerin yanı sıra yatırım için bekleyenler var. Türkiye'nin en cazip OSB'lerinden biri olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ni daha da tercih edilebilir bir hale getirmek istiyoruz. Alt ve üst yapısı büyük ölçüde tamamlanan Gaziantep OSB'nin değerini daha da artırmak, yerli ve yabancı yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmek için önemli projeler yürütüyoruz. Bu amaçla Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Teknopark kurma çalışmalarımız devam ediyor. 2. OSB'de 5 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan Teknopark'ın yapımına bu yıl içerisinde başlanılması planlanıyor.

Yatırımcıya avantajlar sunuyor

Türkiye’de sanayinin gelişmesine büyük katkı sağlayan OSB’lere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düşük faizli, uzun vadeli krediler veriliyor. OSB’lerde sanayiciler için altyapısı tamamlanmış sanayi parselleri hazırlanıyor. OSB’ler kredi ve kredi faiz desteği, emlak vergisi muafiyeti, kurumlar vergisi mu­afiyeti, KDV istisnası, yapı denetim kuruluş­larına ödenecek bedelde yüzde 75 indirim ve belirli işlemlerde damga vergisi ve harç istis­nasından faydalanıyor. Böylece yatırımcılara daha düşük maliyetli yatırım imkanları sunu­luyor. OSB içerisindeki yatırımcılar; emlak vergisi muafiyeti, Yatırımlarda Devlet Yar­dımları Hakkmdaki Karar kapsamında bir alt bölge desteğinden yararlanma, bedelsiz/indirimli arsa tahsisi des­teği, yapı denetim kuruluşlarına ödenecek bedelde yüzde 75 indi­rim ve belirli işlemlerde damga vergisi ve harç istisnası desteğinden faydalanabiliyor. OSB dışındaki yatırımcılara göre daha avantajlı imkânlar sunuyor, böylece yatırımların planlı sanayi bölgelerine yönlendirilmesine katkı sağlanıyor.

Yenilik merkezleri kurulacak

Şimdi de sanayinin ve katma değerli üretimin merkeze alındığı 11. Kalkınma Planı’nda OSB, KSS, endüstri bölgeleri, teknoloji ge­liştirme bölgeleri (TGB), serbest bölgeleri kapsayan sanayi ve tek­noloji bölgelerine yönelik ortaya koyulan önemli hedeflere kısaca bir göz atalım. Plan döneminde sanayi ve tek­noloji bölgelerinde sunulan hizmetler gelişti­rilerek, bu bölgelerin sanayinin rekabetçiliğine ve verimliliğine daha etkin katkı vermesi amaçlanıyor. Sanayi ve teknoloji bölgelerinin kuruluşunda Plan’ın öncelikli sektör ve geliş­me alanları dikkate alınarak, mevcut ve gele­cekte olabilecek ihtiyaçlara yönelik sayıları, kapasiteleri, kreş ve ulaşım imkânları, birbirleriyle işbirliği ve entegrasyonu artırılacak. OSB’lerde uzun vade­li arsa ve bina kiralama ve edindirme modelleri geliştirilerek işler hale getirilecek. OSB’lerde firmalara iş geliştirme, kamu destekle­ri, proje hazırlama, üniversite ile işbirliği, yalın üretim, verimlilik, teknoloji yönetimi, kümelenme ve dijitalleşme konularında destek verecek Yenilik Merkezleri kurulacak. KOBİ’lerin verimlilik dönüşümünün sağlanması için OSB’lerde Verimlilik Destek Programı uygulanacak. Yeni OSB’lerin mekânsal olarak kurgulanmasında ve mevcutların dönüşümünde çevre düzenlenmesi ve sosyal donatı ih­tiyaçlarına yönelik iyileştirmeler yapılacak.

Nadir Küpeli /Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

"Yeni bölgede 150 yeni yatırım, 10 bin yeni istihdam bekleniyor"

Ülkemizin ikinci büyük OSB’si konumunda olan Eskişehir OSB (EOSB), 2019'da 204 milyon TL'lik bütçe ile yatırımlarını gerçekleştirecek. EOSB’nin sürdürmekte olduğu en büyük proje olan yaklaşık 5 milyon metrekarelik gelişim bölgesi yeni yatırımları bekliyor. Mevcut OSB'de 17.5 milyon metrekarelik alan sanayicilere tahsis edildi. Bu alandd’640 parsel mevcut olup, 514 firma bölgede faaliyet gösteriyor ve bu firmalarda 42 bin kişi çalışıyor. Türkiye'de ilk olarak OSB'de kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi de bölge içinde gelişerek faaliyetlerini sürdürüyor. Eskişehir OSB’nin sürmekte olduğu en büyük projesi; mevcut OSB'nin 7 kilometre doğusunda devam eden yaklaşık 5 milyon metrekarelik gelişme alanı yatırımı. Bu yatırımla ilgili bir yandan arazi hazırlık çalışmaları yapılırken, diğer taraftan altyapı yatırımları, yatırımcılara tahsisler, mevcut OSB'yle bağlantı yolları çalışmalarına da devam ediliyor. Bu yatırım bittiğinde, yeni bölgede 150 yeni yatırım 10 bin yeni istihdam bekleniliyor. Bu bölge için TANAP hattı Türkiye çıkışından alınan doğalgaz, fiyat açısından sanayicilerimize çok önemli bir avantaj da sağlayacak. Diğer taraftan, mevcut arıtma tesisi en güncel yatırımlarla çalışmalarına devam ediyor. Çamur yakma tesisi yatırımı için gerekli ÇED işlemleri sonuçlanmış olup, EOSB Merkezi Atıksu Arıtma Tesisinde Çamur Susuzlaştırma Sistemi yenilendi. Güneş enerji santralimiz ise 2018 Ocak ve Kasım ayları arasında 1 milyon 720 bin 613 KW/H elektrik üretti.

Ayhan Kızıltan /Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“Dağınık sanayiden tek kurtuluş OSBllerdir..."

Bugün Mersin-Tarsus OSB, kentimizin üretim ve katma değer merkezidir.  Ancak, son zamanlarda sanayi için üretim ve yatırım alanları üretmekte zorlanıyoruz. Bu anlamda var olan OSB’lerimiz bu anlamda kentin sanayisini kurtaran yerlerdir. Planlı, çevreye duyarlı, kümelenme mantığının yarattığı verimlilik ve maliyet avantajları, lojistik imkânlar gibi konular göz önünde tutulduğunda OSB'ler modern sanayi üretiminin merkezi konumunda. Sağladığı istihdam ve ihracatı eklediğinizde OSB'lerimiz ülkemizin refahı ve sosyal huzuru. Bundan dolayı OSB yer tahsislerinde daha fazla tolerans gösterilmeli. Birinci sınıf tarım arazileri hariç. Özellikle tarımın merkezi konumunda olan Mersin olarak tarım arazilerimizi korumanın bilincindeyiz ama tarıma elverişli olmayan kamu arazilerinin OSB'lere tahsisi kolaylaştırılmalı. OSB firmalarının proje bazlı olarak desteklenmesi gerekiyor. Son zamanlarda bu tip desteklerin miktarı ve çerçevesi genişletilmiştir ama bu konuda KOBİ'ere ve OSB firmalarına daha çok danışmanlık ve mentörlük hizmeti verilmeli. Bürokrasi, zaman zaman bu firmaların bu desteklere ulaşmasında cesaret kırıcı olabiliyor. Sonunda kentlerin içinde dağılmış, plansız ve birbirine entegre olmayan bir sanayinin sonu yok. Kentler bu işin en planlı yapıldığı OSB'lerde sanayisini kurgulamak zorunda.

Tematik alanlara öncelik verilecek

Sanayi ve teknoloji bölgelerinin kuruluşunda sektörel ve tematik alanlara öncelik verilecek ve bu bölgelerde desteklerin farklılaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Sanayi ve teknoloji bölgeleri­nin etki değerlendirilmesi yapılacak, yenilikçi uygulamalar geliştiri­lecek. OSB ve TGB’lerdeki şirketlerin dikey entegrasyonu için hızlı veri iletişimi, endüstriyel bulut, endüstriyel veri merkezi, verimli enerji kullanımı ve siber güvenlik ihtiyaçlarının merkezi olarak plan­lanması ve yapılandırılması için mekanizma geliştirilecek ve bölgeler desteklenecek. Oto­motiv tedarik sanayine yönelik talep edilmesi halinde ihtisas OSB’lerin yerlerinin belirlen­mesi için fizibilite raporları hazırlanması ve otomotiv ihtisas OSB’lerin sayısının artırılma­sı sağlanacak. Otomotiv sektörü ile elektronik, yazılım, elektrikli makine, ana metal ve savunma gibi diğer sektör­lerle işbirliği ve bütünleşme sağlamaya yönelik tedbirlerin alınması kapsamında bilgi paylaşım organizasyonları desteklenecek.

MODLAR ARASI TAŞIMACILIK YAYGINLAŞTIRILACAK

11. Kalkınma Planı’na göre modlar arası taşımacılığın yaygınlaş­tırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılmasını teminen petrokimya tesisleri, otomotiv sanayine yönelik imalat tesisleri ile liman, OSB ve maden sahaları başta olmak üzere önemli yük merkezle­rine hizmet edecek iltisak hatları ve lojistik merkezler tamamla nacak, yük taşımacılığında demiryolunun payı artırılacak. Karasal yük taşımacılığında demiryolunun payı yüzde 5.15’tenyüzde 10’a çıkarılacak. 38 adet OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 adet üretim tesisine yönelik toplam 294 km uzunluğunda iltisak hattı yapılacak. Bü­yük liman yatırımları tamamlanacak. Gümrük idarelerinin kapasitesinin artırılması ve iş süreçlerinin hızlandırılması amacıyla gümrük kapılarının ve gümrük idarelerinin altyapısı iyileştirilecek. İstanbul bölgesinin uluslar arası bir hava kargo, bakım-onarım ve aktarma merkezi olması sağlana­cak; Ortadoğu ve Afrika coğrafyasına da hitap edecek Çukurova Havalimanı tamamlanacak.

Yaşar ŞAHİN / Çorum OSB Bölge Müdürü

64 OSB daha geliyor!

"Yatırımcılar için altyapımız hazır"

Çorum OSB 260 hektarlık alanda kurulduğu 1977 yılından beri Çorum'un kalkınmasına yön veren ve Çorum'u Anadolu kaplanları arasına taşıyan ruhun en önemli temsilcilerinden. Kendi öz sermayesiyle kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim ile işe başlayan Çorum sanayisi, firmalar arası işbirliği ve ortaklık kültürü sayesinde hızla gelişerek özellikle makine, toprağa dayalı sanayi ve gıda imalatı alanlarında ülke çapında marka oldu. Çorum sanayisi 2019 yılının ilk 8 ayında 995 milyon dolar ihracat yaparak bölgesinde büyük bir başarıya imza attı. Bu başarıdaki en büyük pay OSB’de faaliyet gösteren firmalarımıza ait. Yatırım yapmak isteyen sanayicilere her türlü altyapısı hazır halde 1 milyon 285 bin metrekare alanımız bulunuyor. Çorum OSB Elektrik Lisansına sahip olup, proje onay ve kabul işlemlerinden ücret alınmıyor. Sanayicilerimizin öncelikli ihtiyaçlarından biri olan kalifiye iş gücünün temin edilebilmesi için kurulan Çorum TOBB-OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 350 öğrenci ile eğitime devam ediyor. Meslek Lisesinin devamı niteliğinde 250 bin metrekare alan üzerine Meslek Yüksek Okulu ve bir sonraki hedefimizi olan Lisans düzeyinde eğitimin verilebilmesini sağlamak için yer seçimi çalışmalarımız devam ediyor.

Hasan Gültekin / Ankara- İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“Sanayinin büyümesi, ülkenin gelişmesi demek'

Organize sanayi bölgeleri son yarım asırdır Türk sanayisinde lokomotif rol üstleniyor. İvedik OSB olarak üretimde teknolojik dönüşümün öncüsü ve temiz üretimde örnek bir bölge olma hedefinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar esnasında karşımıza çıkan temel sorun enerji kaynaklarındaki yüksek fiyatlar. Bir diğer beklentimiz ise ulaşım ağlarının güçlendirilmesi. Değerlerimizin başında gelen, bir konu ise eğitim. Beklentimiz bölgeye kalifiye ve sürdürülebilir istihdam sağlayabilmek için yeni bir eğitim sisteminin tasarlanmasıdır. Mevcut durumda meslek liselerinden gelen çalışanlar hala birçok makineyi kullanmayı bilmiyor. Sanayicimizin büyümesi, rekabet gücünün artması, üretim kabiliyetlerinin gelişmesi kısa vadede kendilerini, orta vadede bölgemizi uzun vadede ülkemizi olumlu etkilemesi demektir. Pek çok projeyi hayata geçirerek, görüşlerimizle değil yaptıklarımızla ülkemiz adına tanıklık ettiğimiz bu büyük teknolojik dönüşümün önemli bir parçasıyız.

Öncelikli sektörler odağa alınacak

Planda yer alan lojistik hedeflerden bazıları şöyle olacak:

Öncelikli sektörleri odağa alacak şekilde Çukurova, Batı Kara­deniz ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere mevcut ve yapımı devam eden lojistik merkezlerin standartları yükseltilecek, yeni ya­pılacak yük ve lojistik merkezleri ise yük talebinin yüksek olduğu demiryolu koridorlarında planlanacak. Mev­cut demiryolu şebekesinde trafik yoğunluğu­nun artırılması ve yük taşımacılığından daha fazla pay alınabilmesini teminen ana hatlardaki darboğazlar giderilecek. İmalat sanayii ve madencilik sektörlerinin lojistik maliyet­lerinin' azaltılmasına yönelik Sincan OSB Yenikent-Kazan ve Diyarbakır-Mazıdağı de­miryolu projeleri tamamlanacak.

Makine başta olmak üzere bölgedeki diğer imalat sanayii ürün­lerine hizmet edecek ve Habur Sınır Kapısı’na lojistik hizmet sağ­layacak Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Habur demiryolu projesine başlanacak. Ceyhan Endüstri İhtisas Bölgesi ve BOTAŞ Limanına hizmet edecek (CeyhanYumurtalık) Ayrımı-BOTAŞ Tesisleri il yolu bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı İA standardına yük­seltilecek.  Adana  ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi ile Ceyhan Endüstri ihtisas Bölgesi’nin, Yenice Lojistik Merkezi ile Mersin Limanı’na bağlantısına hizmet edecek olan Adana Güney Çevre Yolu tamamlanacak.

Yenilikçilik düzeyleri düşük

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) birlikte yürüttüğü “OSB’lerde Teknoloji Geliştirme Projesi”nin bir çıktısı olarak ha zırlanan 2023’e Doğru “Türkiye’de OSB’lerin dönüşümü” çalışma­sı, Ocak 2019’da yayımlandı. Firmaların teknoloji bazlı ihtiyaçları­nın tespitini yapan ve OSB’lerin bu ihtiyaçları nasıl çözebileceğini ortaya koyan bu çalış­manın temel amacı bilgi toplumu, yenilik ve Ar-Ge ile dijitalleşme konularının çokça tar­tışıldığı günümüzde, OSB’lerin Türkiye’nin rekabet gücüne, ülke ekonomisine, sektörel olarak sanayiye, bölgesel ve yerel kalkınma­ya katkılarını artırmak olarak ifade edildi. “OSB’lerde Teknoloji Geliştirme Projesi” kapsamında yürütülen araştırmanın saha sonuçlarını özetleyen bu çalışmaya göre firmaların, genel itibarıyla OSB’nin sunduğu hiz­metlerden memnun oldukları, özellikle yüksek kaliteli altyapı ve öngörülebilir yatırım ortamı gibi unsurlardan dolayı OSB’leri ter­cih ettikleri anlaşıldı. Bu araştırmanın sonuçlarından biri, OSB’lerin Türkiye sanayinin verimliliğine yaptığı pozitif katkıyı desteklemekte olduğunun saptanmış olması oldu.

Eyüp Sözdinler / Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı

64 OSB daha geliyor!

“2018'de 3.5 milyar dolarlık ihracat yaptık”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat yapan, Türkiye'nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu seçkin bir üretim üssü. Bölgemiz, bünyesindeki 41’i uluslararası yatırımcı olmak üzere 254 fabrikada yaklaşık 77 bin çalışanıyla üretime katkı sunuyor. Bölgemiz firmaları 2018'de yaklaşık 3.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine, Türkiye Cumhuriyeti'ne, çeşitli Arap ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracat yapıyorlar. Eximbank Temsiîciliği oluşturduk. Bu temsilcilik kanalıyla bölgemiz sanayicisinin Eximbank ile ilgili konularda hızlı bir şekilde hizmet almasını sağlıyoruz. Yeni nesil dış ticaret imkânlarını bölgemiz firmalarına anlatan seminer gibi bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. 2018 verilerine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) araştırmasında ilk 1000'e giren 31 adet ÇOSB firmasının olması, İSO ilk 500’de 20 firma ve İSO ikinci 500'de 17 ÇOSB firmasının bulunmasını çok önemli veriler olarak görüyoruz.

 

 

 


Geri Dön