02 / 05 / 2024

69 ton şeker dağıtıldı! Bunu kaçırdınız ama sonrakileri sakın kaçırmayın

 69 ton şeker dağıtıldı! Bunu kaçırdınız ama sonrakileri sakın kaçırmayın

Devlet tarafından çiftçilere ve arıcılara yönelik destekler devam ediyor. Bu kapsamda 69 ton şeker dağıtımı gerçekleştirildi.



Ünalan, şeker desteğinin arıcılar için çok önemli olduğunu belirterek, emeği geçen Bakanlık ve yetkilileri başta olmak üzere herkese teşekkür etti.

TÜRKİYE'DE ARICILIK

Ülkemiz yani Türkiye arıcılık konusunda çok uygun ve müsait bir iklime sahiptir. Ama ne yazık ki ülke olarak bu alana hobi olarak önem verip profesyonel olarak geri kalınmış bulunmaktadır.

Çiçeklenme dönemlerinin tüm yıla yayıldığı Türkiye’de arıcılık çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Aynı zamanda çok geniş bir floraya sahip olan Türkiye’nin her yerinde rahatlıkla yapılabilen bir uğraştır. (Kösoğlu vd., 2006) Türkiye’de Anadolu arısı ve Kafkas arısı başta olmak üzere Suriye arısı ile İran arısına ve bu ırkların türlerine rastlanmaktadır. Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgesinin kuzeyinde Kafkas arısı, İç Anadolu ile Marmara bölgesinde Anadolu arısı, Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgesinde İran arısı ve Suriye arısının türleri yaşamaktadır. Bunların dışında dünyadaki arı türlerinin beşte biri ülkemizde bulunmaktadır. (Ruttner, 1988)

Türkiye’de arılar için önemli olan birçok orman ağacı da bulunmakla birlikte çam ormanları sayesinde oldukça iyi çam balı üretilebilmektedir. (Genç ve Dodoloğlu, 2011)Ayrıca eski tip kovanların azalmasına rağmen kovan başı bal verimi istenilen seviyede artmamış ve yaklaşık 15 kg ile dünya kovan başına bal verimi değerinin oldukça altında kalmıştır. (Fıratlı vd., 2010)

Türkiye’de arıcılıkla uğraşan işletme sayısı, koloni varlığı ve bal üretimi miktarları Tablo2.6’da yer almaktadır. Tablodaki değerler Şekil 2.9’da grafiksel olarak gösterilerek daha anlaşılır hale getirilmiştir. Koloni varlığı ile bal üretimi arasındaki ilişki grafikte net olarak görünmekte iken işletme sayısının bal üretimi arasında ilişkisi yoktur. Sadece 2016 yılında koloni varlığı artmasına rağmen bal üretimi düşmüştür, bunun dışındaki yıllarda grafiğin eğiminin benzerlik göstermesi dikkat çekmektedir. (TÜİK, 2017)

Türkiye’deki illere göre kovan sayılarının dağılımı Tablo 2.7’de gösterilmiştir. Tablo 2.7 bal üretim miktarına göre sıralanmıştır. Araştırma bölgesi olan Sinop ili bal üretiminde 2017 yılı verilerine göre 66.sırada yer almaktadır. (TÜİK, 2017)

 


Geri Dön