Kent Haberleri

7.4 büyüklüğünde deprem! Bu fay hattı kırılırsa 9 il yerle bir olacak! 

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu 7.4 büyüklüğünde deprem için sinyal verdi ve etkilenecek 9 ili açıkladı.

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya fayının olası bir depremde  etkileyeceği illeri açıkladı. Aluçlu, fayın tek seferde kırılması halşnde 7.2 ila 7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğini belirtti.

7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM... 

Aluçlu, fayın tek seferde kırılması halinde 7.2 ila 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtmekte. Öte yandan Tunceli’ye kadar olan 220 kilometrelik fay hattının tek seferde kırılması halinde 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin meydana gelebileceği vurguladı. Aluçlu, bu durumunun, bölgedeki deprem riskinin yüksek olduğunu ve önlem alınması gerektiğine dikakt çekti. 

FAYIN KIRILMA RİSKİ ARTTI

Söz konusu fayın 10 bin yılda 4 defa kırıldığı ve en son kırılmanın 2 bin 500 yıl önce gerçekleştiği belirtilmekte. Bu durum, fayın kırılma periyodunun uzun olduğunu ve riskin arttığını göstermekte. Aynı zamanda Malatya fayıyla ilgili yapılan çalışmaların yetersiz olduğu da vurgulandı.

9 İL YERLE BİR OLACAK

Yeşilniksar'da yer alan habere göre; bu fayla ilgili Tunceli Üniversitesi'nden bir akademisyenin konuyla ilgili çalışma yaptığı ve ilerleyen dönemde daha detaylı araştırmaların yapılacağı belirtilmekte. Bu çalışmaların, bölgedeki deprem riskinin daha iyi anlaşılmasına ve önlemlerin alınmasına yardımcı olması bekleniyor.

Aluçlu’nun açıklamalarına göre, Malatya fayının kırılması durumunda etkilenecek iller arasında Malatya’nın yanı sıra Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tokat, Tunceli, Bingöl, Elazığ ve Erzincan olmak üzere toplam 9 il yer alıyor.

Deprem konutlarının tamamı 2025 Eylül'de teslim edilecek!

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan İstanbul depremi açıklaması: Kuzey Marmara'daki deprem enerjisi Düzce'ye göç etti! 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: TOKİ konutları az nüfuslu deprem bölgelerinde çözüm olabilir!