30 / 04 / 2024

8 ay içerisinde 80 milyon dolarlık kripto para vurgunu!

8 ay içerisinde 80 milyon dolarlık kripto para vurgunu!

ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından açıklanan verilere göre; son 8 ay içerisinde kripto para vurgunu nedeniyle 7 bin kişinin 80 milyon dolardan fazla para kaybettiğini açıkladı. 



ABD'de tüketicileri korumakla görevli Federal Ticaret Komisyonu, son 8 ay içerisinde kripto para dolandırıcılığı nedeniyle rekor seviyede vurgun yapıldığını açıkladı. Sputniknews'te yer alan habere göre; Ekim 2020'den beri, 7 bin kişi 80 milyon dolardan fazla parasını kaybetti. Dolandırıcıların vurgun esnasında FTC, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ı taklit ettiği ortaya çıktı. 

Sosyal medya paylaşımlarına etkileşim bırakma karşılığında hediye verdiğini söyleyen sahtekarlar kötü amaçlı yazılım bağlantısını yönlendiriyor. Son aylarda bunun benzeri kripto paralar için kullanılıyor.

8 ay içerisinde 80 milyon dolarlık kripto para vurgunu!

2020'e oranla yüzde 1000 arttı

FTC bu olayların haberlere yansıyadan 12 kat fazla olduğunu ve aynı dönemde dolandırıcılık faaliyetlerinin yüzde 1000 arttığını dile getirdi. Öyle ki eldeki veriler sadece tüketici ihbarlarına dayanırken gerçek rakamların daha da yüksek olması bekleniyor. Yaşları 20 ila 49 arasında değişen genç nüfus ortalama 1900 dolar kaybetti. Bu yaş gruplarının dolandırıldıklarını ihbar etme olasılığı diğer gruplara oranla 5 kat fazla. 

Sahte haberlerle dolandırıldı

Hediye dolandırıcılığın mağduru olan İngiliz Julie Bushnell, BBC sitesine benzeyen bir web sitesine yönlendirildiğini ve site içerisinde Tesla'nın 1.5 milyar dolarlık bitcoin hisselerinin yarısını vermeyi amaçladığı haberi yer alıyordu. Bundan faydalanmak isteyen öğretmen 12 bin 720 dolarlık bitcoin göndererek dolandırıldı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu gibi davranıldı

Sahtekarların en bilindik yöntemi kripto para borsasında faaliyet gösteren ünlüleri taklit etmek oluyor. Bu şekilde paralarını artıracağını söyleyen dolandırıcılar yatırım yapmak isteyen kişileri dolandırarak vurgun yapıyor. Dolandırıcılar ünlülerin yanı sıra sosyal güvenlik kurumunu da taklit ediyor. Bitcoin ATM'lerine nakit yükleyenler ya da tanınmış kripto para borsası Coinbase gibi davrananlara paralarını kaybeden mağdurların sayısı da fazla. 

8 ay içerisinde 80 milyon dolarlık kripto para vurgunu!

Kripto paralar değer kazandıkça vurgunlar arttı

Yapılan vurgunlar en çok Bitcoin ve diğer kripto borsasının fiyatlarının yükseldiği dönemde gerçekleşti. Bitcoin, 31 Mart'ta 59 bin doların üzerindeydi. 30 Eylül'e göre 10 bin 710 dolarlık kapanışa göre yüzde 450 getiri kazandırıyordu.

Musk etkisi

Bitcoin ve dogecoin'in en büyük destekçisi olan Tesla CEO'su Elon Musk, Şubat ayında 1.5 milyar dolar değerinde bitcoin aldığını dile getirdi. Musk geçtiğimiz aylarda Tesla'nın alışverişlerinde Bitcoin'in kabul edileceğini yazmış fakat sonrasında geri adım atmıştı. Tüm bunlara karşın SpaceX gelecek sene Ay turizmi için Dogecoin ile ödeme yapacağını kabul edeceğini bildirmişti.
Geçtiğimiz yıl kripto para dolandırıcıları Twitter'ı hackleyip Musk başta olmak üzere birçok kişinin hesabını çalıp 121 dolar ele geçirmişti. 

Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön