11 / 08 / 2024

8 liderden yeni iş fikirleri!

8 liderden yeni iş fikirleri!

2017 yılında kur ve faizde yaşanan artışlar zorlayıcı olurken, iç piyasadaki büyüme ve başta AB ve Rusya olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan toparlanma şirketlerin elini rahatlattı. 



Para Dergisi'nde yer alan habere göre; 2018 yılına girerken, CEO'ların ajandalarında neleri öncelikli ve farklı olarak yapacaklarını araştırdık. Konuştuğumuz CEO'lar, ağırlıklı olarak verimlilik, teknoloji, inovasyon, insan kaynağı, pazarlama faaliyetleri üzerinde durdular. Yeni yatırım planlarını da anlattılar...


1-) MURAT ÖZYEĞİN FİBA HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ

 

8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"Dengeli ve sürdürülebilir strateji kuruyoruz"

"Büyüme ile kârlılık arasında dengeli ve sürdürülebilir bir strateji belirliyoruz. Birçok sektörde olmanın getirdiği sorumluluk nedeniyle verimli zaman/toplantı yönetimi yapıyoruz. 'En değerli kaynağımız insan kaynağıdır' yaklaşımımızla birlikte, tüm şirketlerimizde yetenek yönetimine önem veriyoruz. Bankacılık ve perakendecilikte dijitalleşmeyle birlikte ve start up'lar ile çok daha yakın çalışıyoruz. Değişen müşteri ihtiyaçları etrafında yeni ürün geliştirme ve satış stratejileri geliştiriyoruz. Özyeğin Üniversitesi'nin yapay zeka konusunda AR-GE çalışmalarının derinleştirilmesi konusunda desteğimiz sürüyor."

 

2-) ZEKİ KONUKOĞLU SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"İki yılda 325 milyon dolar yatırım yapacağız"

"2018 yılına dolu dolu yatırımlarla giriyoruz. Genel olarak, ekonominin zor olduğu dönemlerde yatırımlara hız verip geleceğe hazırlanmak istiyoruz. Önümüzdeki dönem için toplamda 325 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Bu yatırımların tamamına 2018'de başlanacak ve 225 milyon dolarlık kısmı 2018 sonuna kadar, bakiye 100 milyon dolarlık kısmı ise 2019 da tamamlanacak. Tekstildeki yatırımlarımız yenileme ve tevsii olarak iki bölümden oluşuyor. Enerjide tevsii olarak jeotermal ve rüzgar santralleri yatırımlarına devam ediyoruz. Çimentoda çeşitlendirme, kısmi kapasite artışı ve yenilemelerle birlikte yeni otomasyon yatırımları olacak. Ambalajda kapasite artışı ve çeşitlendirme yatırımlarımız var."

 

3-) ALİ KİBAR KİBAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"Daha odaklı bir yapı kuruyoruz"

"2018 yılında da büyüme trendimizi sürdüreceğiz. Global müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek adına uluslararası aktivitelerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Amerika pazarı bizim ürünlerimiz açısından önemli bir pazar. Orada bir oluşuma gittik. Yeni bir yapı kurduk. Önce satış sonra da üretim ile ilgili fırsatlara bakıyoruz. Bunların yanında ambalaj sektörüne yönelik bir yatırım da yaptık. Bizler hem Türkiye'nin geleceğine hem de sektörlerimizin geleceğine inanıyoruz. Portföy anlamında da önümüzdeki dönemde biraz daha odaklı bir yapı hedefliyoruz. Bundan 10-20 yıl sonra da en iyi olabileceğimize inandığımız alanlarda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ancak inanmadığımız veya farklı noktaya taşındığını düşündüğümüz sektörlerde ise farklı kararlar almamız gerektiğini düşünüyoruz."

 


4-) KAZIM TÜRKER TÜRKERLER HOLDİNG YÖNETİM KRL. BŞK.

 

8 liderden yeni iş fikirleri!


"Daha güçlü kurumsal yapı hedefliyoruz"

"Kurumsal olarak önemli bir yılı geride bıraktık. Projelerimizdeki artan ivmeyle birlikte kurumsal yapımızda ve genel merkez binamızda da güçlü bir değişim yaşıyoruz. Yılın son çeyreğinde genel merkezimizi Mahall Ankara'ya taşıdık. Kurumsal yapımızı da günün şartlarına değil geleceğin koşullarına ve fırsatlarına hazır hale getirmenin çalışmalarını yapıyoruz. Son 15 yılda risk almayan ve hızlı hareket edemeyen yapıların çözüldüğünü görüyoruz. Günümüzün ve geleceğin liderleri işine saygısı olan bilgili ve öncülük ettiği çalışanların yolunu açarak onlara çalışma alanı tanıyan kişilerden oluşacaktır. Bu anlayışla daha çabuk karar verebilen aktif yapılar oluşturmayı hedefliyoruz. Bilgi akışının ve karar mekanizmasının çalışması organizasyonu yukarılara taşır. Bu hareketin dengeli olması için çapraz kontroller gereklidir. Biz merkezde toplanan veriyi ve sahadan gelen bilgiyi değerlendiren bir yönetim anlayışı içerisindeyiz."

 


5-) FUAT TOSYALI TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI


8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"Üretim kapasitemiz 6 milyon tonu aşacak"

"Tosyalı Holding olarak bugün üç ayrı kıtada, 20'yi aşkın tesisle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yıllık 3,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitemiz, yeni yatırımlarımızın devreye girmesiyle birlikte 6 milyon tonu aşacak. 2020 yılında ise hedef 10 milyon tonu aşmak. Cezayir için 2018'de dördüncü faz yatırımlarımıza başlayacağız. Dördüncü faz iki ayrı modülden oluşacak ve her bir modül için 2 milyar dolar yatırım yapacağız. Böylece Cezayir'e yatırımlarımızın toplamı 6 milyar doları geçecek. Hedefimiz, dördüncü etap tamamlandığında, Cezayir'de toplam çalışan sayımızın 6 bine ulaşması. 2019'da sadece Cezayir ciromuzun 2,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Bu rakamlarla birlikte hedefimiz dünya demir-çelik sektöründe ilk 25'e girmek."

 


6-)  ZAUR GAHRAMANOV SOCAR TÜRKİYE CEO'SU

 

8 liderden yeni iş fikirleri!


"STAR ve TANAP devreye girecek"
"2018, yatırımların meyvelerini toplamaya başlayacağımız bir yıl olacak. Haziran ayında, SOCAR Türkiye'nin 6 milyar dolarlık yatırım değeriyle gözbebeği yatırımlarından STAR Rafineri üretime başlayacak. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan rafineri faaliyete başladığında bin kişilik bir kadrosu olacak. Rafineride Petkim'in ihtiyacı olan naftanın tamamına yakınını karşılamanın dışında dizel, LPG gibi ülkenin önemli ithal kalemlerini oluşturan ürünleri üreteceğiz ve Türkiye'nin cari açığının kapanmasına yılda 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağız. TANAP ise 2018'in ikinci yarısında ilk gazı Türkiye'ye getirecek. 8,5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'yi bir uçtan bir uca geçen bin 850 kilometrelik doğalgaz boru hattı olan TANAP Projesi, ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşıyacak. Bunun 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'de kalacak.'

 


7-) AZİZ TORUN TORUNLAR GYO YÖNETİM KURULU BAŞKANI


8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"Proje üretmeye devam edeceğiz"

"5. Levent projemiz hızla devam ediyor. Ofis, AVM, rezidans karmasından oluşan Mail of İstanbul projemizin üçüncü etabında yer alan otel ve rezidansın kaba inşaatı bitti, 2019'un başında açılmasını planlıyoruz. 5 yıldızlı uluslararası bir otel markasıyla 140 odalı otel ve 190 adet rezidansın işletilmesi için anlaştık, markanın adını önümüzdeki dönemde açıklayacağız. İstanbul Paşabahçe'de yer alan Tekel Fabrikası'nın arsasını da satın almıştık. 54,8 bin metrekare alana kurulu olan ve Boğaz'ın en güzel yerlerinden biri olarak nitelendirilen bu araziye karma proje inşa etmek için ruhsat aldık. Burada İstanbul'a değer katacak özel bir proje geliştireceğiz."

 


8-) AYHAN YAVRUCU ALARKO CEO SU

 

8 liderden yeni iş fikirleri!

 

"Yurtdışma odaklanacağız"
"2018'de yurtdışıba odaklanacağız. Hem müteahhitliğini hem de işletmesini yapacağımız yap-işlet-devret projeleriyle ilgileniyoruz. Kazakistan'da 2018'in hemen başında Almati şehrinin çevre yolu projesine başlıyoruz. Bu proje için 530 milyon dolar yatırım yapılacak. 16 yıl işleteceğiz. Diğer taraftan Romanya, Bulgaristan, Rusya, Kazakistan ile Uganda ve Tanzanya gibi bazı Afrika ülkelerinde görüşmelerimiz var. Projelerin fizibilitesine, garantilerine bakıyoruz. Yol, havalimanı, metro olabilir. Proje ayrımı yapmıyoruz. Bizim için projede ülkenin Hazine garantisi vermesi ye yurtdışında finansman bulabilmek önemli. 2017'de elektrik dağıtım, üretim ve diğer işlere 1 milyar TL yatırım yaptık. 2018'de dolu dolu yatırımlara devam edeceğiz."


Geri Dön