29 / 04 / 2024

9 milyar dolarlık seçim darbesi

9 milyar dolarlık seçim darbesi

Çin Devlet Başkanı Şi Şinping'in 3. dönem tekrara seçildiği büyük kongrenin ardından yaşanan toplu satışlarla birlikte Çin'in önde gelen iş adamlarının serveti 9 milyar doların üzerinde erime kaydetti.



Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde yer alan verilere göre Tencent Holdings CEO'su Pony Ma ve ülkenin en varlıklı insanı konumunda olan, maden suyu şirketi sahibi Zhong Shanshan'ın serveti Komünist Parti'nin Kongresi'nin hemen ardından şirketlerindeki sert satışların etkisiyle birlikte 2'şer milyar dolardan fazla eriyiş gösterdi.

Bloomberg HT’de yayınlanan habere göre, Alibaba'nın kurucusu olan Jack Ma, Baiudu'nun kurucusu konumundaki Robin Li ve JD.com'un kurucusu Richard Liu'nun şirketleri ise ilk halka arzlarının Amerika Birleşik Devletleri'nde olması nedeniyle listede yer almadı.

Komünist Parti’nin 5 yılda bir düzenlediği bu kongrede partinin kritik karar alma organlarına önemli atamalar yapıldı. Çin Devlet Başkanı Şi Şinping’den sonra partinin iki numarası konumuna ise Şanghay’daki kapanmayla bilinen ve merkezi hükümet tecrübesi olmayan isim Li Çiang getirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Şinping'in yakın müttefiklerini üst düzey görevlere ataması, Çin'de özel sektör üzerindeki baskının da devam edeceğine dair beklentileri yükseltti.


Geri Dön