04 / 05 / 2024

99 Depremi'nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa'da yaşananları anlattı

99 Depremi'nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa'da yaşananları anlattı

1999 depreminde borsanın başındaki Osman Birsen, bu hafta borsada yaşanan deprem yağmasının nasıl yapıldığını anlattı:



Kısa Dalga’ya konuşan 1999 Depremi döneminin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı olan Osman Birsen, borsada işlemleri neden durdurduklarını şu sözlerle anlattı:

“Ekonomik açıdan büyük etkiler yaratacak bir depremdi. O sabah hızlı bir şekilde borsa yönetim kurulunu bir araya getirdik, şirketler ve yatırımcılar açısından durum analizi yaptık. Bazı konuların netleşmesini beklemenin işlemler açısından yararlı olacağını düşündüğümüz için kapatma kararı aldık. Eleştirenler de oldu ancak bu kararın faydaları görüldü.”

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki ‘yüzyılın en sarsıcı depreminde’ hasarın 1999’a göre çok daha yüksek olacağı hava fotoğraflarından anlaşıldığı halde, Borsa İstanbul yönetiminin basireti bağlanmış olacak ki işlemler başlatıldı. İlk gün kredili hesaplardaki satışların tetiklemesiyle yüzde 5’lere varan kayıplar yaşandı. Ancak yatırımcılar beklemeyi tercih edince işlem hacmi düşük kaldı. Akşam kapanışa yakın gelen alışlarla endeks toparlandı ve değer kaybı yüzde 1.35’e geriledi.

99 Depremi nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa da yaşananları anlattı

İlk günkü satışları ‘kredili hesaplar’ nedeniyle anlamak mümkün. Ancak ikinci ve üçüncü gündeki işlemler spekülatiftir. Sert bir şekilde aşağı indirilen borsada panikle satılan her hisse birileri tarafından satın almıştır. İkinci gün depremdeki tablonun ağırlığı ölü ve yaralı sayılarına yansımaya başladığı halde borsa açık tutulduğu için BİST 100 endeksi yüzde 8.62 oranında değer kaybetti. Hisselerin çoğu taban oldu. Panik satışlar spekülatörlerin etkisiyle yayıldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön