18 / 05 / 2024

99 Depremi'nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa'da yaşananları anlattı

99 Depremi'nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa'da yaşananları anlattı

1999 depreminde borsanın başındaki Osman Birsen, bu hafta borsada yaşanan deprem yağmasının nasıl yapıldığını anlattı:



Üçüncü gün, yani 8 Şubat sabahı 1 saat içerisinde endeks yüzde 7’nin üzerinde değer kaybedince Borsa yönetiminin aklı başına geldi. İşlemler 6 iş günü boyunca durduruldu. Oysa borsa hiç açılmadan 7 veya 10 işgünü kapalı kalsa, panik olmayacak, borsa açıldığında satışlar muhtemelen kredili hesaplarla sınırlı kalacaktı. Ama olmadı. Borsa’da 2,5 günlük -en hafif tabiriyle- ‘deneme yanılma’ uygulamasının sonucunda hisseler ağır kayba uğradı.

99 Depremi nde Borsa Başkanı olan Birsen, Borsa da yaşananları anlattı

Deprem bölgesindeki 381 bin yatırımcı 3 gün boyunca işlem yapamadı. kimi canını yitirmiş, kimi iletişim imkanından mahrum kalmış, kimi yakınlarını kaybettiği için hisselerle uğraşacak durumda değildi. Borsa yatırımcılarının yüzde 10’unun işlem yapma kabiliyetini yitirmiş olması borsadaki tüm işlemlerin iptal edilmesi için çok önemli bir hukuki gerekçedir. Doğal afet yetmiyormuş gibi borsada kayba uğrayan, uğratılan depremzedelerin dava açma hakları saklıdır.
Borsa İstanbul’u açık tutarak küçük yatırımcıların hisselerinde değer kaybına yol açmak kabul edilemez. Hukuki sonuçları olacak bu işlemlerin bir an önce ortadan kaldırılması gerekir.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 12 Şubat 2023 tarihinde saat 19.12'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,83 Türk Lirası, Euro 20,37 Türk Lirası, altının gramı ise bin 128 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş gram altında zirve için tarih verdi!

SGK deprem bölgelerinde prim borçlarını erteledi

Devlet Bankalarından tüm borçları silecek kredi kampanyası!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön