08 / 05 / 2024

AB Rus petrolüne tavan fiyatta anlaştı. Petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

AB Rus petrolüne tavan fiyatta anlaştı. Petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

AB içinde süren tartışmalar sona erdi ve AB Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasında uzlaştı. Peki uygulama ne zaman başlayacak ve piyasalar nasıl etkilenecek?



Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin 5 Aralık'tan itibaren Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tam bir ithalat yasağı uygulamaya koyacağını ifade eden von der Leyen, AB ve G7 ve diğer küresel ortakların Rus petrolüne tavan fiyat getirme konusunda anlaştıklarını kaydetti. Tavan fiyat uygulamasının küresel enerji piyasasını istikrara kavuşturacağını ileri süren von der Leyen, tavan fiyatın gelişen ve gelişmekte olan ekonomilere fayda sağlayacağını ifade etti.

TAVAN FİYAT 60 DOLAR OLDU

AB ülkeleri, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşmaya varmıştı. AB Dönem Başkanı Çekya'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, birliğe üye ülkelerin tavan fiyat konusunda uzlaşmaya vardıkları bildirilmişti. Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat konusunda bir anlaşmaya varıldığı belirtilen paylaşımda, kararın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği kaydedildi.

AB ÜYELERİ LOBİLERE BÖLÜNMÜŞTÜ

G7 ve AB ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için yaptığı görüşmeler geçen hafta karar açıklamasının yapılması beklenen toplantıdan önce ertelenmişti. Yunanistan gibi büyük tanker filosu olan bazı üyelerin tavan fiyatın daha yüksek olmasını savundukları ifade edilmişti. G7, geçen hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat olarak 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti. AB içinde ise başta Polonya, Litvanya ve Estonya gibi ülkeler ise çok daha düşük seviyelerde tavan fiyat belirlenmesi için çalışmalar yürüterek ve oybirliği gereken kararın alınmasını engelliyordu. Rus petrol taşımacılığında önemli rol oynayan ve ciddi gelir sağlayan Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ise tavan fiyatın daha yüksek olmasını istiyordu.

PEKİ RUSYA NE YAPACAK?

Öte yandan Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Söz konusu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulması için çalışacak. Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir yeniden değerlendirilerek güncellenecek. Tavan fiyat uygulamasının, AB'nin Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin kesecek karar ile aynı gün yani 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Rusya ise tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını ve dolayısıyla üretimi azaltacağını açıklamıştı.

Petrol fiyatları Çin etkisiyle dibi gördü

Petrol fiyatlarında düşüş sürecek mi? AB'nin Rus petrolüne getireceği sınır ne olacak?

Petrol fiyatları çakıldı! Akaryakıta indirim gelecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön