28 / 04 / 2024

AB tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı patladı. Katar lehine lobicilik yapan parlamenter tutuklandı

AB tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı patladı. Katar lehine lobicilik yapan parlamenter tutuklandı

Avrupa Birliği tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı ile çalkalanıyor. Tutuklanan Yunan parlamenterin evinde 600 bin euro nakit para bulundu. Belçika polisinin hafta sonu operasyonunun, pazartesi yapılacak Katar  ile ilgili oturumdan hemen önce yapılması dikkat çekti



Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Yunanlı parlamenter Eva Kaili ve 3 kişi Avrupa Parlamentosu'nda, "Katar'dan aldıkları rüşvet ve hediyeler karşılığında, Avrupa Parlamentosu'nun ekonomik ve siyasi kararlarını Katar lehine değiştirdikleri" iddiasıyla tutuklandı. Yolsuzluk operasyonu AP'de gerçek bir deprem etkisi yarattı.

600 BİN EURO NAKİT PARA BULUNDU

Belçika polisi, Cuma günü, Brüksel'de, 16 adrese baskın düzenledi. Operasyonda AP'nin Yunanlı vekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Eva Kaili, eşi Francesco Giorgi, eşinin danışmanlık yaptığı AP eski milletvekili İtalyan politikacı Pier-Antonio Panzeri ile 2 kişiyi daha gözaltına aldı. Belçika polisi, AP milletvekili Eva Kaili'nin evinde çanta içinde 600 bin Euro nakit para buldu. Gözaltına alınan Kaili, Giorgi ve Panzeri "suç örgütüne üye olma, kara para aklama ve yolsuzluk" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

"ÇALIŞMA HAKLARINDA ÖRNEK ÜLKE KATAR"

İddialara göre Katar, "önemli" meblağlar ya da "pahalı hediyeler" vererek, Avrupa Parlamentosu'nu etkilemek istedi. Tutuklanan AP milletvekili Eva Kaili, binlerce işçinin öldüğü stadyum inşaatındaki çalışma koşullarıyla ilgili uluslararası toplumdan gelen eleştirilere rağmen Kasım ayı başında ülkenin çalışma bakanıyla görüşerek Katar'ı "çalışma haklarında öncü ülke" olarak niletemişti. Kaili'nin, 22 Kasım'da Avrupa Parlamentosu kürsüsünden "Katar işçi hakları açısından liderdir" ifadesini kullanması AP içinde tepkilere yol açmıştı.

VİZE MUAFİYETİ OTURUMU YAPILACAK

Tarihinin en önemli yolsuzluk iddialarından birisiyle sarsılan AP'de Pazartesi günü "Katar ve Kuveyt vatandaşlarına vize rejimini kolaylaştıran ve 90 günlük turistik ziyaretlere vize muafiyeti getiren" anlaşmanın onaylanmasını görüşecek oturum yapılacak. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola Pazartesi günü grup başkanlarını acil toplantıya çağırırken Yeşil ve Sosyal Demokrat milletvekilleri, AB'de Katarlılar için vize serbestisi müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkacaklarını bildirdi. (DW)

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön