06 / 05 / 2024

AB yeni planını açıkladı! Gaz borsasına müdahale hazırlığı!

AB yeni planını açıkladı! Gaz borsasına müdahale hazırlığı!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji krizine yönelik hazırladıkları yeni tedbirler kapsamında, Avrupa doğal gaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti.



AB yeni planını açıkladı! Gaz borsasına müdahale hazırlığı!

“AŞIRI FİYAT ARTIŞLARININ YUMUŞATILMASI GEREKİYOR”

Von der Leyen, üye ülkelerin dayanışma göstermesinin önemine dikkati çekti ve pakette acil durumlarda iki ülke arasında karşılıklı enerji dayanışma anlaşması olmaması halinde de geçerli olacak yeni kurallar getirileceğini belirtti.

Von der Leyen, paketteki bir başka unsurun da gaz fiyatlarıyla ilgili olduğuna işaret ederek, "TTF olarak adlandırılan Avrupa'nın ana gaz piyasasındaki oynaklığı ve aşırı fiyat artışlarını yumuşatmamız gerekiyor." dedi.

TTF karşılaştırma ölçütünün esas olarak boru hattı gazı için tasarlandığını belirten von der Leyen, mevcut durumda bu pazarın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ağırlıklı bir hal aldığını anlattı.

Von der Leyen, "Bugün gördüğümüz TTF artık gerçek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle bir sonraki dolum sezonu için LNG'ye özel bir kriter geliştireceğiz." ifadesini kullandı.

Mevcut durumda acil tedbir almaları gerektiğini vurgulayan von der Leyen "Bu nedenle gerektiğinde aşırı gaz fiyatlarını sınırlayacak bir mekanizmayı devreye sokuyoruz." diye konuştu.

Von der Leyen, tekliflerinin Avrupa gaz borsası TTF aracılığıyla fiyatları sınırlandırması içerdiğine işaret ederek, fiyat düzeltme mekanizmasının TTF'deki işlemler için geçici olarak dinamik bir fiyat limiti oluşturacağını ifade etti.

Grundig bulaşık makinelerinde görülmemiş fiyatlar! İşte 18 Ekim 2022 fiyat listesi…

Electrolux bulaşık makineleri ne kadar? İndirim var mı? İşte 18 Ekim 2022 fiyat listesi…

Bakan açıkladı! Kadın çiftçilere 10 milyar liralık destek!


Geri Dön