22 / 05 / 2024

ABD enflasyon verisi küresel altın piyasasını sarsabilir!

ABD enflasyon verisi küresel altın piyasasını sarsabilir!

ABD enflasyon verisinin yarın açıklanmasıyla birlikte altın fiyatlarında sürpriz hareketler yaşanabilir. Uzmanlar, beklenmedik sonuçların küresel piyasalarda risk iştahını etkileyebileceğine dikkat çekiyor.



Çekirdek enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu bir gösterge olarak fiyat artış hızının gelecekte nasıl olabileceğine dair ipuçları veriyor. Bu nedenle çekirdek enflasyon verisi, piyasalar açısından önem taşıyor.

Enflasyon ve tarım dışı istihdam gibi veriler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirlemede kritik öneme sahip olduğu için yakından takip ediliyor. Piyasalardaki fiyatlamalara göre, Fed'in bu ayki toplantısında politika faizinde 25 baz puanlık bir artışa yüzde 92 ihtimalle gidileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, bankanın 2023 sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz artırma potansiyeli bulunuyor.

ABD enflasyon verisi küresel altın piyasasını sarsabilir!

ABD'nin özel sektör istihdamıyla ilgili açıklanan veriler de sürpriz bir etki yaratmıştı. Geçtiğimiz perşembe günü açıklanan ABD özel sektör istihdamı, haziran ayında 497 bin artarak 18 ayın en yüksek artışını kaydetti. Piyasa beklentileri ise 225 bin artış yönündeydi. Bu verinin üzerine, ABD tarım dışı istihdam verisinin de tahminlerin üzerinde gelebileceği beklentisi güçlendi. Ancak kritik veri beklentileri karşılayamadı ve Fed'in faiz artırım olasılığı zayıfladı. Bu önemli veri sonrasında, dolar talebi azaldı ve emtia piyasasına olan talep arttı.

Tüm bu verilere dayanarak, ABD ekonomisiyle ilgili makroekonomik verilerin karmaşık sinyaller verdiği bir dönemde, beklenmedik enflasyon verisinin küresel piyasaları etkileyebileceği söylenebilir. Eğer kritik veri beklentilerin altında gelirse, küresel borsa endekslerinde risk iştahı artabilir, dolar değer kaybedebilir ve altın fiyatlarında yükseliş eğilimi gözlemlenebilir. Ancak, beklentilerin üzerinde bir veri gelmesi durumunda ise dolar ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş beklenebilir ki bu da altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir.

Necmettin Batırel sürekli 'dolar düşecek' diyordu, bakın şimdi neyi itiraf etti!
DİKKAT: Deprem riski! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli! Evinizin altından diri fay hattı geçiyor!
SON DAKİKA DEPREM: Az önce nerede, ne zaman deprem oldu? 11 Temmuz 2023 güncel depremler!

Geri Dön