27 / 04 / 2024

ABD ikinci el konut satışları, son 5 ayın en düşüğüne geriledi!

ABD ikinci el konut satışları, son 5 ayın en düşüğüne geriledi!

Haziran ayında ülkedeki ikinci el konut piyasasında medyan fiyatlar, 410 bin 200 dolarla tüm zamanların ikinci en yüksek düzeyine çıkarak yeni bir rekor kırdı.



ABD'de haziran ayında ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 3,3 düşüşle 4,16 milyona gerileyerek son 5 ayın en düşük seviyesine indi. Bu düşüş, Ocak ayından bu yana en düşük seviyedeki satış öngörüsü olan 4,20 milyon seviyesinin altında gerçekleşti. Mayıs ayında ise ikinci el konut satışları yüzde 0,2 artarak 4,30 milyon olarak kaydedilmişti.

Geçen yılın haziran ayına göre ise ikinci el konut satışları yüzde 18,9 azaldı.

ABD ikinci el konut satışları, son 5 ayın en düşüğüne geriledi!

Ayrıca, ABD'de ikinci el konut piyasasında medyan konut fiyatları, haziran ayında 410 bin 200 dolarla Ocak 1999'dan bu yana ikinci en yüksek seviyeye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 413 bin 800 dolar olarak kaydedilmişti.

NAR Başekonomisti Lawrence Yun, yılın ilk yarısında ikinci el konut satışlarında yüzde 23'lük bir düşüş yaşandığını belirtti. Yun, konut kredisi faiz oranları ve konut stokunun olumlu yönde hareket etmesi durumunda baskılanan talebin yakında ortaya çıkacağını ifade etti. Ancak satılık yeterli konut bulunmaması, konut satışlarının düşmesine rağmen fiyatların ülkenin çoğu yerinde güçlü kaldığına dikkat çekti.


Geri Dön