27 / 04 / 2024

ABD'de 2. el konut satışları 3,82 milyona çıktı!

ABD'de 2. el konut satışları 3,82 milyona çıktı!

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından açıklanan rakamlara göre ABD'de 2. el konut satışları, Kasım ayında yüzde 0,8 artış göstererek, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.



Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından 2023 yılının Kasım ayına ilişkin 2. el konut satış verilerini açıkladı.

Resmi olarak açıklanan verilere göre, ABD'de 2. el konut satışları, Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 0,8 artarak 3,82 milyona çıktı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre peş peşe 5 aylık düşüşten sonra yükseliş kaydeden 2. el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi, bu dönemde 3,78 milyon seviyelerinde gerçekleşmesi yönündeydi. 2. el konut satışları, Ekim ayında yüzde 4,1 azalışla 3,79 milyon şeklinde kaydedilmişti.

Ülkede 2. el konut satışları, Kasım ayında geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 7,3 düşüş gösterdi.

Yine açıklanan rakamlara göre ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları, 2023 yılının Kasım ayında art arda 5. ayda yıllık bazda artış gösterdi ve yüzde 4 yükseldi ve 387 bin 600 dolara çıktı.

Yapılan açıklamada görüşleri ye alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, 2. el konut satışlarının mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının son haftalarda düşmesiyle belirgin şekilde artabileceğini kaydetti.

ABD de 2. el konut satışları 3,82 milyona çıktı!

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarının yükselmeye devam ettiğine dikkati çeken NAR Başekonomisti Lawrence Yun, "Yalnızca arzdaki çarpıcı bir artış fiyatların değer kazanmasını engelleyebilir." dedi

ABD'de yapımına başlanan yeni konut sayısı, Kasım ayında aylık yüzde 14,8 artış göstererek 1 milyon 560 bine yükseldi ve piyasa beklentilerini geride bıraktı.

KONUT BAŞLANGIÇLARINDA SON DURUM

ABD Ticaret Bakanlığı, 2023'ün kasım ayına ilişkin konut başlangıç ve inşaat izni verilerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

Konu ile ilgili olarak açıklanan rakamlara göre, yapımına başlanmış olan yeni konut sayısı, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 14,8 arttı ve 1 milyon 560 bine çıktı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre piyasa beklentilerini aşarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşan konut başlangıç sayısının söz konusu bu dönemde 1 milyon 360 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Yapımlarına başlanmış olan yeni konut sayısı, geçtiğimiz Ekim'de de aylık yüzde 0,2 artışla 1 milyon 359 bin olmuştu.

 

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

ABD'de konut inşaatçılarının güveni Aralık'ta iyileşti!

Tunç Şatıroğlu'ndan Fed faiz yorumu! Piyasa Fed'den mart ayında faiz indirimi bekliyor!


Geri Dön