05 / 05 / 2024

ABD'de, bekleyen konut satışları artış gösterdi! 

ABD'de, bekleyen konut satışları artış gösterdi! 

Amerika'da bekleyen konut satışları endeksi, mart ayında yüzde 3,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde de artış göstermiş oldu. 



Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), mart ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksini duyurdu. Buna göre, Amerika'da bekleyen konut satışları endeksi martta bir önceki aya kıyas ile yüzde 3,4 artarak 78,2'ye kadar çıktı.

Piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydeden bekleyen konut satışlarının bu dönemde yüzde 0,3 artması öngörülüyordu. Sözleşme imzalamalarına dayalı konut satışlarının ileriye dönük bir göstergesi olan bekleyen konut satışları endeksi, şubatta aylık yüzde 1,6 artışla 75,6'ya yükselmişti.

Bekleyen konut satışları, mart ayında senelik bazda da yüzde 0,1 yükseliş gösterdi. İkinci el konut satışlarının bu sene yüzde 9 artacağı öngörülüyor. NAR çeyreklik ekonomik görünüm raporunu da yayımladı. Yayımlanan Rapor kapsamında, ikinci el konut satışlarının 2024'te senelik bazda yüzde 9 artış ile 4,46 milyona ve 2025'te yüzde 13,2 yükselerek 5,05 milyona çıkacağı tahmin edildi.

 ABD de, bekleyen konut satışları artış gösterdi! 

Yapımına başlanan konut sayısının da bu sene yüzde 1,2 artış ile 1,43 milyona ve gelecek sene yüzde 4,9 yükseliş ile 1,5 milyona yükseleceği belirtildi.Yıllık ortalama konut fiyatının 2024'te yüzde 1,8 yükselerek 396 bin 800 dolara, 2025'te yüzde 1,8 artarak 403 bin 800 dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

SON BİR SENENİ EN YÜKSEK DEĞERİ

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, endeksin mart ayında son bir yılın en iyi değerine ulaştığını ancak hala dar bir aralıkta kaldığını da ifade edildi.

Endekste anlamlı kazançların yalnızca konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ve stokların artmasıyla ortaya çıkacağını vurgulayan Yun, gelecek iki yıl içinde konut fiyatlarının kabaca tüketici fiyatları enflasyonu ve ücret artışına paralel olarak artmasının beklendiğini belirtti.

ABD'de ikinci el konut satışları beklentilerin altında kaldı...

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...

ABD'de yeni konut sayısı yüzde 14,7 düştü! İnşaat izni sekiz ayın en dip seviyesinde!

İstanbul'daki 1 ev fiyatına, Baltimore'da 135 bin metrekarelik gökdelen alınıyor! 

 


Geri Dön