28 / 04 / 2024

ABD'de 'geleceğin şehri'ni Türk öğrenciler kuruyor

ABD'de 'geleceğin şehri'ni Türk öğrenciler kuruyor

ABD'nin başkenti Washington'daki Türk okulu Pinnacle Academy'nin öğrencileri, geleceğin şehrini tasarladı



ABD Mühendisler Birliği'nin her yıl ülke çapında düzenlediği 'Geleceğin Şehri Proje Yarışması'nda bölgelerinin şampiyonu olan öğrenciler, ülke finallerinde Washington'ı temsil etmeye hak kazandı. 
 
Amerika'da geleceğin şehrini Türk okulu öğrencileri kurdu. 'Yeshilist' adını verdikleri hayali şehir, muhtemel bir depremde evlerini kaybeden insanların uzun vadeli yerleşim alanı ihtiyacını karşılamak üzere inşa edildi. Washington'da Türk müteşebbisler tarafından kurulan ortaöğretim kurumu Pinnacle Academy'nin 7. sınıf öğrencileri Zehra Yağmur Yılmaz, Selin Altıntaş, Nurbanu Şimşek ve Medina Khrushanova, projeleriyle büyük bir başarıya imza attı. ABD Mühendisler Birliği'nin her yıl ülke çapında düzenlediği 'Geleceğin Şehri Proje Yarışması'nda (Future City Competition) bölgelerinin şampiyonu olarak, ülke finallerinde Washington'ı temsil etme hakkı kazandı.

ABD Mühendisler Birliği'nin her yıl ortaokullar arasında düzenlediği yarışmanın Washington finalleri 23 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi. Onlarca proje arasından finale yükselen yedi çalışmanın yarıştığı elemelerde Pinnacle Academy 7. sınıf öğrencileri Zehra Yağmur Yılmaz, Selin Altıntaş, Nurbanu Şimşek ve Medina Khrushanova'nın hazırladıkları 'Yeshilist' isimli proje birinciliği kazandı. Yarışmaya Pinnacle Academy öğretmenlerinden Hatice Evci ve mimar Emre Özkan'ın danışmanlığında hazırlanan öğrenciler, muhtemel bir depremde evlerini kaybeden insanların uzun vadeli yerleşim alanı ihtiyacını karşılayacak olan Yeshilist isimli hayali bir şehir kurdu. Sanal kent, İstanbul-Çatalca yakınlarında bulunuyor.

Sim City4 Deluxe bilgisayar oyununu kullanarak Yeshilist şehrinin dijital bir versiyonunu ve üç boyutlu bir maketini hazırlayan öğrenciler, mühendis ve mimarlardan oluşan jüri huzurunda şehirlerinin tanıtımını yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirdi. Türk öğrencilerin sunumu, uzmanların büyük beğenisini topladı. Türkiye'nin deprem felaketlerinden geçmişte zarar görmüş bir ülke olduğu gerçeğinden hareketle projeyi geliştirdiklerini belirten öğrenciler, ulusal yarışmada bölgelerini temsil etme hakkı kazandıklarından dolayı büyük mutluluk ve heyecan duyduklarını ifade etti.

Bu yıl 18'incisi düzenlenen Geleceğin Şehri Proje Yarışması'nın ülke finali 13-17 Şubat tarihleri arasında ABD Kongresi'nde (Capitol Hill) gerçekleştirilecek. Pinnacle Academy öğrencileri, ortaöğretim kurumları seviyesinde ülkenin en prestijli organizasyonlarından biri olan bu yarışmanın finalini de kazanmaları halinde ödül olarak Alabama'daki 'Uzay Kampı'nda bir hafta süreyle misafir edilecek.
Zaman
 


Geri Dön