02 / 05 / 2024

ABD'de imalat sanayi PMI 28 ayın en dibinde!

ABD'de imalat sanayi PMI 28 ayın en dibinde!

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde aylık bazda 2,1 puan azalışla 49,9'a inerek 28 ayın en düşük seviyesine geriledi ve Haziran 2020'den bu yana sektörde ilk kez daralma olduğuna işaret etti.



S&P Global, ABD'nin ekim ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi PMI, ekimde bir önceki aya kıyasla 2,1 puan azalarak 49,9 seviyesine düştü.

Piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş yaşayarak 28 ayın en düşük seviyesine gerileyen endeksin bu dönemde 51 değerini alması öngörülüyordu. Haziran 2020'den beri sektörde ilk kez daralma olduğuna işaret eden endeks, eylülde 52 oranını görmüştü.

İşsizlik ve resesyonda artış beklentisi! Ekonomistlerden şok uyarı!EKONOMİK FAALİYETTEKİ DARALMA DEVAM EDİYOR

ABD'de hizmet sektörü PMI ise ekimde geçen aya göre 2,7 puan azalarak 46,6'ya indi.

Bahsi geçen dönemde 2 ayın en düşük seviyesine gerileyerek hizmet sektöründeki daralmanın sürdüğünü gösteren endeksin 49,2 değerinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Endeks, eylülde 49,3 değerini almıştı.

İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI'ları da Ekim'de 2,2 puan düşerek 47,3'e geriledi. Eylül'de 49.5'e ulaşan Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekonomik aktivitenin daralmaya devam ettiğini ve hizmetler sektörü gibi iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. 

Açıklamada, S&P Global Baş Ekonomisti Chris Williamson'ın görüşüne yer verildi ve ABD'deki resesyonun Ekim ayında önemli bir ivme kazandığını ve ekonomik görünüme olan güvenin düştüğünü söyledi.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.


Geri Dön