16 / 05 / 2024

ABD'de inşaat istihdamı beklenenin üzerinde oldu!

ABD'de inşaat istihdamı beklenenin üzerinde oldu!

ABD’de tarım dışı istihdam kasım ayında 211 bin artarak beklentileri geride bıraktı. Beklentilerin üstünde açıklanan tarım dışı istihdamda, inşaat, sağlık ve ticari hizmetler sektörlerindeki işe alımlar etkili oldu.



 ABD’de tarım dışı istihdam kasımda 211 binle beklentinin üstünde gerçekleşti, işsizlik oranı ise beklendiği gibi yüzde 5'te sabit kaldı. 


ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkedeki tarım dışı sektörler kasım ayında 211 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı için büyük önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 200 bin seviyesindeydi. 


Beklentilerin üstünde açıklanan tarım dışı istihdamda, inşaat, sağlık ve ticari hizmetler sektörlerindeki işe alımlar etkili olurken, maden ve bilişim endüstrilerinde ise istihdam kaybı yaşandığı belirtildi.


Öte yandan, yılın en yüksek seviyesini kaydeden ekim ayı tarım dışı istihdam verisi 271 binden 298 bine ve eylül ayı verisi ise 137 binden 145 bine revize edildi. Son bir yıldaki aylık ortalama istihdam artışı bu revizyonlar ve kasım verisiyle birlikte 237 bine yükseldi. 


- İşsizlik oranı değişmedi

Veriler, ayrıca ülkedeki işsizlik oranının, kasımda yüzde 5 ile son 7 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde sabit kaldığını ortaya koydu.


Diğer taraftan, iş gücüne katılım oranı sınırlı artışla yüzde 62,5'e çıkarken, haftalık ortalama çalışma saati önceki aya kıyasla değişmeyerek, 34,5'te sabit kaldı. Ortalama saatlik ücretler ise kasımda yüzde 0,2 artarak, piyasa beklentisini karşıladı. 


Analistler, beklentileri aşan kasım ayı istihdam verilerinin, faiz artışına hazırlanan Fed'e "yeşil ışık" yaktığını ifade ederken, 15-16 Aralık'ta yapılacak toplantının daha kritik hale geldiği öngörüsünde bulunuyor.


- Piyasalar pozitif verileri fiyatlıyor

Küresel piyasalar, merakla beklenen tarım dışı istihdam verisinin ardından hareketlendi. 


Dolar istihdam verilerinin aralıkta faiz artışı beklentisini güçlendirmesiyle değer kazanırken, avro/dolar paritesi 1,0901'den 1,0876'ya geriledi.  


Dolar/TL paritesi ise 2,9030'ten 2,9183 seviyesine yükseldi. Altının onsu, 1.069,91 dolardan 1.061,91 dolara gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvili faizleri ise yüzde 2,32'den yüzde 2,35'e çıktı.  


Öte yandan, dünden beri satış ağırlıklı seyreden Avrupa borsaları verilerin ardından kayıplarını koruyor. 


AA


Geri Dön